انتخاب بهترین روش توسعه فضای سبزآبی با رویکرد احیاء و توسعه رودخانه های شهری براساس روش AHP

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع آب، دوره: 14، شماره: 50
  • کد COI اختصاصی: JR_WEJMI-14-50_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی رجبی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

محمد علی فیروزی

استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده ادبیات، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

سعید امان پور

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده ادبیات، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

نعمت حسنی

استادیار دانشکده مهندسی عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: رویکرد برنامه­ریزی و مدیریت شهری در شهر سبز، به عنوان یک بخش ضروری و جامع­نگر از استراتژی­های شهری برمبنای مدیریت اکولوژیکی و با تطبیق شاخص­های زیست محیطی، به دنبال پایداری اکولوژیکی و به تبع آن پایداری شهری است. روش­: در این مقاله روش­های مختلف توسعه زیرساخت سبزآبی با رویکرد احیاء و توسعه رودخانه­های شهری، با یک سیستم پشتیبانی تصمیم­گیری چند معیاره (MCDM) با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) ارایه شده است. یافته­ها: با توجه به تعیین معیارهای شش­گانه و گزینه­های ارائه شده، معیار " افزایش سطح بصری سبز­آبی­ رودخانه­های شهری" دارای اهمیت بیشتری بوده و همچنین "چشم­اندازهای رودخانه دینامیک" بهترین گزینه برای توسعه فضای سبز­آبی تعیین گردید. نتیجه­گیری: نتایج خروجی نرم افزار EC بر اساس محاسبات صورت گرفته با ارائه نمودارهای شاخص تاثیرگذار در انتخاب توسعه فضای سبزآبی با رویکرد احیاء رودخانه­های شهری ارائه می گردد. این نتایج برآیند نظر پرسش شوندگان بوده و اهمیت هر یک از شاخص های شش­گانه را بیان می کند. نتیجه نهائی برای انتخاب بهترین شاخص، گویای این است که از دیدگاه پرسش شوندگان " افزایش سطح بصری سبزآبی رودخانه های شهری" دارای بیشترین اهمیت نسبی برای توسعه فضای سبزآبی با رویکرد احیاء رودخانه­های شهری است. از جمله دلایل علاقمندی پرسش شوندگان به این موضوع می توان به مزایای مد نظر ایشان در خصوص این معیار اشاره نمود. عموما چشم انداز طبیعی و زیبا از مهم­ترین خواسته­های هر شخص برای استفاده از فضای شهری می­باشد. به طور خاص " مشاهده طبیعت " اولین و مهم ترین خواسته بینندگان و استفاده کنندگان از محیط­های مفرح شهری است به شرطی که مانعی مصنوعی،     چشم انداز رودخانه را از بین نبرده و از فضاهای منظر مختلف اطراف و حاشیه آن بتوان استفاده کرد

کلیدواژه ها

توسعه فضای سبزآبی, احیاء رودخانه های شهری, رودخانه کن, فرآیند تحلیل سلسله مراتبی.AHP

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.