شناسایی و ارزیابی پیشران های شگفت انگیز در تاب آوری کالبدی کاربری های شهری با رویکرد پدافند غیرعامل (مورد پژوهی: ناحیه یک شهر یاسوج)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله پژوهش و برنامه ریزی شهری، دوره: 10، شماره: 36
  • کد COI اختصاصی: JR_JUPM-10-36_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 58
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن نوروزی

دکتری علوم اقتصادی، دانشگاه رازی کرمانشاه، ایران

سید سلیمان محمدی دوست

دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، کارشناس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کهگیلویه و بویراحمد،ایران

حسین حسینی خواه

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری ، دانشگاه اصفهان، اصفهان،ایران

محمد علی خانی زاده

کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری، گروه شهرسازی، موسسه آموزش عالی آپادانا، شیراز، ایران.

چکیده

هدف پژوهش حاضر، بررسی و ارزیابی میزان آسیب پذیری کاربری های ناحیه یک شهر یاسوج در برابر بحران­های احتمالی از منظر پدافند غیرعامل  و شناسایی پیشران های شگفت­انگیز در کاهش خسارات جانی و مالی ناشی از بحران های انسانی می­باشد. در این راستا جهت تجزیه و تحلیل داده­ها و اطلاعات پژوهش، از نرم­افزار تحلیلگر فضایی ARC GIS  ، Auto CAD و نرم­افزار آینده پژوهی MICMAC و مدل های آماری تحلیل اثرات متقاطع و IHWP  استفاده گردیده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می­دهد، در مجموع ۸۹/۵ درصد از کاربری­ها با میزان ۱۱۸۸۹۳ مترمربع و وزن (۱۵۱/۰ – ۰۹۹/۰) دارای درجه آسیب پذیری بسیار کم، ۳۵/۲۵ درصد از کاربری ها با وزن (۱۷۹/۰-۱۵۱/۰) دارای آسیب پذیری کم، ۹۴/۲۸ درصد از کاربری­ها با مقدار مساحت (۵۵۱۰۱۸ متر مربع) و با اوزان (۲۳۵/۰-۲۰۴/۰) دارای درجه آسیب پذیری زیاد، ۳۶/۹ درصد از کاربری ها با مساحت (۱۳۱۳۱۴ متر مربع) داری درجه آسیب پذیری بسیار زیادی هستند. و به طور کلی نزدیک به ۴۰ درصد از کاربری ها در برابر شاخص­های آسیب پذیری پدافند غیرعامل و بحران­های انسانی، آسیب­پذیر هستند. همچنین یافته­های پژوهش نشان داد که پیشران­های هدف عبارتند از؛ مصالح ضعیف ابنیه و کیفیت پایان ابنیه، عدم استفاده از متخصصان و نخبگان درحوزه­ی مدیریت شهر، عدم توجه به اصول پدافند غیر عامل درساخت و طراحی ساختمان ها، نبود ساختمان­های امن و پناهگاه­های مناسب در شهر و عدم توجه به مسئله پدافند غیرعامل در طرح­ها و برنامه­ریزی های شهری جزء متغیرهای ورودی بوده و بیشترین شدت خالص تاثیرگذاری را دارند. همچنین پیشران مصالح ضعیف ابنیه و کیفیت پایان ابنیه با خالص اثرگذاری ۲۵/۰درصد، دارای بیشترین شدت اثرگذاری مستقیم و تراکم بالای جمعیتی و ساختمانی با خالص اثرگذاری غیرمستقیم ۲۰/۰ درصد، دارای بیشترین شدت اثرگذاری غیرمستقیم هستند.

کلیدواژه ها

آسیب پذیری, پدافند غیر عامل, رویکرد آینده پژوهی, ناحیه یک شهر یاسوج

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.