بررسی ساز و کارهای موثر بر مدیریت بحران خشکسالی از دیدگاه کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی استان البرز

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع آب، دوره: 14، شماره: 51
  • کد COI اختصاصی: JR_WEJMI-14-51_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزیتا زند

استادیار گروه ترویج وآموزش کشاورزی و مرکز تحقیقات کشت تلفیقی، دانشکده کشاورزی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران

سحر ده یوری

استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی و مرکز تحقیقات علوم زیست محیطی، دانشکده کشاورزی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران

معصومه ارفعی

استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، واحد آشتیان، دانشگاه ازاداسلامی، آشتیان، ایران

چکیده

مقدمه:  خشکسالی تاثیرات مخربی بر محیط زیست دارد. خشکسالی در ایران به تمام نقاط کشور سرایت کرده است. هدف از این مطالعه بررسی مکانیسم های موثر مدیریت بحران خشکسالی از دیدگاه کارشناسان وزارت جهادکشاورزی استان البرز بود. روش­: تحقیق حاضر از نوع تحقیقات کاربردی و به روش توصیفی، همبستگی می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل ۳۱۶ نفر از کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان البرز  بوده است. نحوه تعیین حجم نمونه براساس جدول کرجی و مورگان برابر ۱۸۳ نفر محاسبه شده است و روش  نمونه گیری به صورت تصادفی ساده با نسبت متناسب بوده است.آلفای محاسبه شده برای پرسشنامه تحقیق حاضر ۸۰/۰ می باشد.  یافته­ها: داده های تحقیق حاکی از آن است که متغیر عوامل مدیریتی حدود ۴/۳۲ ، متغیر عوامل اقتصادی حدود ۳۱ درصد ، متغیر عوامل آموزشی حدود ۵/۲۸ درصد ومتغیر عوامل فرهنگی- اجتماعی حدود ۵/۳۰ درصد از تغییرات متغیر وابسته  مدیریت بحران خشکسالی را تبیین می نماید. نتایج حاصل از تحلیل عاملی شناسایی راهکارهای مدیریت بحران خشکسالی در زمینه کشاورزی در استان البرز نشان داد که؛ راهکارهای سیاسی - حمایتی، راهکارهای مدیریتی، راهکارهای فنی، راهکارهای قانونی، راهکارهای آموزشی و راهکارهای اقتصادی به ترتیب اولویت عواملی هستند که بیشترین سهم را در تبین راهکارهای مدیریت بحران خشکسالی در زمینه کشاورزی در استان البرز از دیدگاه کارشناسان مورد مطالعه داشته اند. این عوامل مقدار۱۲/۷۲ درصد از واریانس کل متغیرها را به خود اختصاص داده است. نتیجه­گیری: با توجه به نتایج حاصل از تحقیق شناسایی راهکارهای مدیریت بحران خشکسالی در زمینه کشاورزی در استان البرز می توان اظهار نمود که؛ راهکارهای سیاسی - حمایتی، راهکارهای مدیریتی، راهکارهای فنی، راهکارهای قانونی، راهکارهای آموزشی و راهکارهای اقتصادی به ترتیب اولویت عواملی هستند که بیشترین سهم را در تبین راهکارهای مدیریت بحران خشکسالی در زمینه کشاورزی در استان البرز از دیدگاه کارشناسان مورد مطالعه داشته اند. لازم است سیاست­های  حمایتی مناسب برای محافظت از کشاورزان در هنگام خشکسالی به منظور کاهش آسیب پذیری آنان دنبال شود. اتخاذ سیاست های مناسب مدیریت منابع آب کشاورزی توسط مدیریت آب کشور، افزایش دانش روستائیان در ارتباط با مدیریت مصرف بهینه آب کشاورزی، توجه به دانش بومی کشاورزی به منظور مدیریت خشکسالی، بیمه محصولات کشاورزی در معرض خطر خشکسالی، همکاری با دانشگاه های موفق در زمینه مدیریت خشکسالی، استفاده از تجارب سایر کشورها در زمینه مصرف بهینه آب گردد.

کلیدواژه ها

خشکسالی, مدیریت بحران, سازو کار, کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی, استان البرز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.