تبیین مولفه های موثر بر ارتقاء کیفیت محیطی در بافت تاریخی شهرها (نمونه موردی: بافت تاریخی شهر شیراز )

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله پژوهش و برنامه ریزی شهری، دوره: 10، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_JUPM-10-38_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 43
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا زارع

دانشجو دکتری، گروه شهرسازی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.

محمدرضا رضایی

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران

حسنعلی لقائی

استاد مدعو، گروه شهرسازی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.

چکیده

کیفیت محیط شهری به عنوان بخشی از کیفیت زندگی، از مباحث کلیدی در حوزه­ی مطالعات شهری است که با رشد سریع شهرها و تمرکز جمعیت و فعالیت دست­خوش تغییر قرار گرفته است. در رابطه با بافت­های تاریخی شهرها این امر از اهمیت بیشتری برخوردار است و در این نوع بافت، بسیاری از فضاها دچار فرسایش شده و مولفه­های کیفی آن دچار نقصان است. بنابراین توجه به کیفیات محیطی بافت­های تاریخی یکی از مهم­ترین عوامل در شناسایی محدوده­ها هدف جهت مداخله در آن­هاست. تحقیق حاضر نیز تبیین مولفه­های موثر بر ارتفاء سطح کیفی بافت­های تاریخی در محدوده منطقه ۸ کلانشهر شیراز می­باشد. تحقیق کاربردی و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. جامعه­ی آماری تحقیق ساکنین منطقه­ هشت شهر شیراز می­باشد، جمعیت این منطقه بر اساس آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن برابر ۹۷۶۷ نفر و حجم نمونه نیز براساس فرمول کوکران برابر ۳۶۹ نفر محاسبه شده است. در تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده­های پرسشنامه­ای از نرم­افزار SPSS و آزمون تحلیل عاملی تائیدی و آزمون فریدمن کمک گرفته شد. نتایج  بررسی میزان رضایت شهروندان از کیفیت زندگی در منطقه هشت کلانشهر شیراز نشان داد در بیشتر شاخص­های مورد بررسی میانگین رضایتمندی ساکنین کمتر از میانگین متوسط (۳.۵) می­باشد. محاسبه بار عاملی متغیرهای و شاخص­های تحقیق با کمک روش دلفی و نرم­افزار SPSS نیز نشان داد؛ پنج عامل کالبدی، اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و بصری دارای بار عاملی بر روی کیفیت محیط می­باشند. بارهای عامل محاسبه شده برای بیشتر عامل­های فوق بیشتر از ۶ محاسبه شده که نشان دهنده بالا بودن بار عاملی این شاخص­ها در سنجش کیفیت محیطی بافت قدیم شیراز می­باشند.

کلیدواژه ها

کیفیت محیطی, بافت تاریخی, شیراز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.