اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر رویکرد نظریه انتخاب بر کاهش احساس تنهایی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (ام.اس)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی سلامت، دوره: 4، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_HPJ-4-16_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حاتمی

دانشیار گروه روانشناسی، دانشگاه خوارزمی، ایران.

فردین فرمانی

دانشجوی دکتری روانشناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

ساحره صفوی

دانشجوی دکتری روانشناسی، دانشگاه سمنان، ایران.

عاطفه نجفی زاده

دانشجوی دکتری روانشناسی، دانشگاه الزهرا، ایران.

مهدی اسدی قلعه رشیدی

دانش آموخته کارشناسی ارشد روان سنجی، دانشگاه علامه طباطبایی، ایران.

چکیده

مقدمه: جنبه های روان شناختی بیماری های مزمن، ازلحاظ بروز غیرمنتظره و کنترل­ناپذیری علائم، موجب پدیدآیی استرس های گوناگون و ایجاد هیجانات و خلق وخوی منفی در بیماران شده است و همین امر نظر بسیاری از متخصصان را متوجه خود ساخته است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی گروه درمانی با تاکید بر تئوری انتخاب بر کاهش احساس تنهایی بیماران مبتلا به MS (مولتیپل اسکلروزیس) بود. روش: پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل است. جامعه پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به MS مراجعه کننده به انجمن MS شهر تهران است که ابتدا از آن ها پرسشنامه احساس تنهایی (UCLA) گرفته شد و از میان کسانی که نمره متوسط به بالا در این پرسشنامه کسب کردند ۴۰ نفر انتخاب شده و به صورت تصادفی به دو گروه ۲۰ نفر آزمایش و کنترل تقسیم شدند. روش آماری این پژوهش، تحلیل کوواریانس بود که در آن نمرات پیش آزمون کنترل گردید و برای بررسی تاثیر متغیر مستقل نمرات پس آزمون مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: یافته های پژوهش کاهش معناداری را در میانگین نمره احساس تنهایی در گروه آزمایشی پس از مداخله نشان داد. (۰۵/۰> P). نتیجه گیری: یافته­ها نشان داد که گروه درمانی مبتنی بر نظریه انتخاب به طور معنی داری موجب کاهش احساس تنهایی گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل شد؛ بنابراین گروه درمانی مبتنی بر نظریه انتخاب می تواند به عنوان یک شیوه درمانی کارآمد در کاهش احساس تنهایی بیماران مبتلا به MS و به عنوان درمان کمکی برای سایر درمان ها مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

گروه درمانی, نظریه انتخاب, احساس تنهایی, مالتیپل اسکلروزیس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.