مقایسه اثربخشی درمان هیجان مدار و درمان تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بر اضطراب و افسردگی بیماری عروق کرونر قلبی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی سلامت، دوره: 9، شماره: 36
  • کد COI اختصاصی: JR_HPJ-9-36_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهناز گیلی

گروه روانشناسی، واحد نجف آباد، دانشگاه ازاد اسلامی، نجف آباد، ایران.

وحید صادقی فیروزآبادی

استادیار، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی ، دانشگاه شهید بهشتی.

سید عباس حقایق

گروه روانشناسی، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران.

علیرضا علیزاده قویدل

استاد، مرکز تحقیقات بیماری های قلب، مرکز آموزشی تحقیقاتی و درمانی شهید رجایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.

حسن رضایی جمالویی

گروه روانشناسی، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران.

چکیده

مقدمه: پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان هیجان مدار و درمان تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بر اضطراب و افسردگی بیماران قلبی شهر تهران در سال ۱۳۹۸ انجام شد. روش: روش تحقیق حاضر نیمه آزمایشی است و برای جمع آوری داده ها از طرح پیش آزمون-پس آزمون (سه گروهی) با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه بیماران قلبی شهر تهران تشکیل دادند که از بین آن ها ۴۵ نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (هر گروه ۱۵ نفر) و یک گروه کنترل (۱۵ نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش درمان هیجان مدار ۹ جلسه ۶۰ دقیقه ای و گروه تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای ۵ جلسه ۲۰ دقیقه ای تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. ابزارهای مورداستفاده در پژوهش حاضر شامل افسردگی (بک، استیر و براون، ۱۹۹۶) و اضطراب (بک، اپستین، براون و استر، ۱۹۸۸) بودند که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون مورداستفاده قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار spss۲۴ در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کواریانس) انجام گرفت. یافته ها: یافته ها نشان داد که هر دو مداخله به کاررفته در این پژوهش می توانند به طور معناداری اضطراب و افسردگی بیماران قلبی را بهبود بخشیدند (۰۵/۰p < )، با این تفاوت که مداخله مبتنی بر درمان هیجان مدار دارای تاثیر بیشتری بر اضطراب و افسردگی بیماران قلبی بود. به علاوه در مرحله پس آزمون-پیگیری تفاوت معنی دار مشاهده نشد (۰۵/۰p < ) که بیانگر پایداری تغییرات مداخله است. نتیجه گیری: براساس نتایج این پژوهش، درمان هیجان مدار و درمان تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای، مداخلات موثری در کاهش اضطراب و افسردگی بیماران قلبی دارند اما تاثیر درمان هیجان مدار بیشتر بود.

کلیدواژه ها

اضطراب, افسردگی, درمان هیجان مدار, تحریک الکتریکی جمجمه ای, بیماران قلبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.