تعیین الگوهای آسیبپذیری کشاورزان نسبت به خشکسالی در ایران (مطالعه موردی: حوضه آبریز بختگان)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی، دوره: 9، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_JAE-9-34_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 29
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه نصرنیا

استادیار بخش اقتصاد کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز.

منصور زیبایی

استاد بخش اقتصاد کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز.

چکیده

خشکسالی یکی از قدیمیترین و اصلیترین بلایای طبیعی است که انسان از دیرباز با آن آشناست. از آن جایی که بخش کشاورزی بیش ترین مصرف کننده آب در کشور است، در زمان بروز خشکسالی بیش ترین خسارت را متحمل میشود. از این رو، آسیبپذیری کشاورزان در دورههای خشکسالی بسیار بالاست. این مطالعه ضمن بررسی ابعاد آسیبپذیری کشاورزان حوضه آبریز بختگان، الگوهای آسیبپذیری مناطق مورد مطالعه را در راستای مدیریت ریسک خشکسالی تعیین میکند. از یک نمونه متشکل از ۲۷۶ کشاورز که با استفاده از نمونهگیری تصادفی چند مرحله­ای انتخاب شدند، استفاده شد. بدین منظور، ابتدا با بکارگیری روش می-بار و والدرز آسیبپذیری کشاورزان در ابعاد پنجگانه تعیین شد. سپس براساس نتایج بدست آمده و با استفاده از روش دادهکاوی، ده الگوی متمایز و مستقل آسیب­پذیری استخراج شد. نتایج نشان دادند که آسیب پذیری زیرساختی بیش‎ترین اهمیت و آسیب پذیری روانشناختی کم ترین اهمیت را در تعیین الگوهای آسیب پذیری دارند. هم چنین، آسیبپذیری دارای مفهومی متفاوت در میان کشاورزان گوناگون است، این مطلب ناشی از درک و برداشت متفاوت کشاورزان هر منطقه است. بنابراین، بایستی دولت براساس ویژگی های هر منطقه و براساس ابعاد متفاوت آسیبپذیری در هر منطقه، سیاست ویژه همان منطقه را پیش گیرد. یافته­های این مطالعه می­تواند به سیاست­گذاران جهت کاهش آسیبپذیری کشاورزان نسبت به خشکسالی از راه بهبود برنامهریزی و بکارگیری استراتژیهای مدیریت ریسک مناسب کمک کند.

کلیدواژه ها

دادهکاوی, آسیبپذیری تکنیکی, آسیبپذیری اقتصادی, آسیبپذیری فرهنگی, آسیبپذیری روانشناختی و آسیبپذیری زیرساختی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.