بررسی آثار اقتصادی استفاده از دستگاه برداشت پیاز در استان آذربایجان شرقی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی، دوره: 8، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_JAE-8-29_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 182
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی شهنوازی

گروه تحقیقات روستایی و اقتصاد کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران

چکیده

بر اساس داده­های موجود سهم استان آذربایجان شرقی ازتولید پیاز به­دلیل افزایش هزینه­ها در حال کاهش بوده و در نتیجه توسعه­یمکانیزاسیون در مراحلی از تولید که بیشتر بر نیروی کار متکی است، می­تواند گزینه­ایبرای مدیریت هزینه­ها باشد. لذا این پژوهش با استفاده از الگوی مازاد اقتصادی بهبررسی آثار اقتصادی توسعه­ی مکانیزاسیون در مرحله­ی برداشت زراعت پیاز در استانآذربایجان شرقی پرداخته است. از آنجایی که برداشت پیاز در استان به­صورت دستی      انجام می­گیرد، بخشی از اطلاعات از مطالعاتپیشین و مابقی با انتقال دستگاه پیازکن به منطقه در سال ۱۳۹۲ به­دست آمد. نتایجپژوهش نشان داد که با کاهش۱۰ درصدی در هزینه­ی برداشت پیاز، سالانه ۴۳۴۰ میلیونریال به مازاد مصرف­کنندگان اضافه می­شود. همچنین افزایش کشش تقاضا باعث تغییر درمازاد اقتصادی تولیدکنندگان شده است؛ به­طوری­که این مقدار از مقادیر منفی در کششتقاضای ۵/۰ به مقادیر مثبت در کشش تقاضای ۵/۱ تغییر می­یابد. بررسی توزیع منافعنشان می­دهد ­که در کشش عرضه­ی ۵/۰ برای پیاز و سایر نهاده­ها، با افزایش کشش از۵/۰ به ۵/۱، مازاد تولیدکننده از صفر به ۲۱۳۷ میلیون ریال افزایش و مازاد نیرویکار و سایر نهاده­ها به­ترتیب از منفی ۳۴۹۲ به منفی ۳۰۸۸ میلیون ریال و از ۳۴۹۲ به۵۲۱۵ میلیون ریال افزایش می­یابند. در نتیجه با توجه به شرایط اقتصادی موجود،توسعه­ی مکانیزاسیون پیاز در منطقه­ی مورد بررسی دشوار بوده و به نظر می­رسدمکانیزاسیون برای زارعینی که از نیروی کار روزمزد استفاده می­کنند، قابل توصیهاست. لذا تمرکز بر این ویژگی می­تواند در موفقیت برنامه­ریزی­های مربوط تاثیرگذارباشد.

کلیدواژه ها

الگوی مازاد اقتصادی, مصرف کننده, تولیدکننده, نیروی کار, توزیع منافع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.