بررسی تاثیر نسبت مولار Al:Mg بر خواص ساختاری نانوکاتالیست NiO/Al۲O۳-MgO تولیدی به روش سل - ژل اصلاح شده

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه مواد نوین، دوره: 5، شماره: 20
  • کد COI اختصاصی: JR_JNMMI-5-20_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 48
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی عبیداوی

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهواز، گروه مهندسی مواد، اهواز، ایران.

سهراب سنجابی

دانشگاه تربیت مدرس، گروه مهندسی مواد، تهران، ایران.

چکیده

در این پژوهش، نانوکریستال­های NiO/Al۲O۳-MgO با استفاده از روش سل-ژل اصلاح و با ۲۰ درصد وزنی نیکل تهیه شدند. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر نسبت مولارAl:Mg  بر خواص ساختاری نانوذرات مانند فازهای بدست آمده، اندازه کریستالی نانوذرات، ریخت شناسی سطح، مساحت سطح ویژه، توزیع اندازه و حجم حفرات است. برای این منظور نانوساختارهایی در هفت نسبت مولار گوناگون (۴:۱، ۳:۱، ۲:۱ ، ۱:۴، ۱:۳، ۱:۲، ۱:۱Al:Mg:) سنتز شدند. مشخصه­یابی این نانوکریستال­ها با استفاده از آنالیزهای دستگاهی BET-BJH ,TGA-DSC ,FESEM-EDX, FTIR ,XRD و TEM انجام شد.  نتایج بدست آمده از XRD  نشان دادند که با افزایش نسبت مولار آلومینیوم به منیزیم، محلول جامد        MgO. NiO  جای خود را به فاز  NiOمی­دهد که با افزایش این نسبت، اندازه کریستالی فازNiO  کاهش می­یابد به گونه­ای که در نسبت مولار ۳:۱Al:Mg: نزدیک به ۱۱ نانومتر ­رسید، اما، با افزایش نسبت مولار منیزیم به آلومینیوم از ۱:۱ به۱:۴، هیچ پیکی مبنی بر حضور فاز NiO مشاهده نشد و با افزایش این نسبت اندازه کریستالیت به ترتیب از ۷/۶ تا ۸/۹ نانومتر افزایش ­یافت. بررسی­های ریخت شناسی سطح به وسیله FESEM نشان می­دهد که ذرات دارای ابعاد نانومتری هستند و مورفولوژی ذرات در نسبت­های مولار گوناگون آلومنیوم و منیزیم تغییر می­کند. هم­چنین، با افزایش نسبت مولار Al: Mg از ۲:۱ به ۱:۳ سطح ویژه نانوکریستال­های NiO/Al۲O۳-MgO ازm۲/g۱۲۰ به m۲/g۱۰۰ کاهش یافت. تصاویر TEM و الگوی تفرق الکترونی انتخابی نانوذرات با نسبت مولار ۲:۱Al:Mg: به ترتیب تایید کننده ساختار مزو حفره و نانوکریستالی بودن کاتالیست ها بود

کلیدواژه ها

پایه آلومینا- منیزیا, خواص ساختاری, سل- ژل اصلاح شده, نانوکاتالیست نیکل, مساحت سطح ویژه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.