بررسی اثر افزودن Al در سنتز نانوساختار Ti۳SiC۲ به روش آلیاژسازی مکانیکی – عملیات حرارتی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مواد نوین، دوره: 8، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_JNMMI-8-30_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوید عطازاده

دانشجوی کارشناسی ارشد، مهندسی مواد مرکب، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران

مینا سعیدی حیدری

دانشجوی دکتری، مهندسی مواد و متالورژی، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران

حمیدرضا بهاروندی

دانشیار، مجتمع موادو فناوری های ساخت، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران

ناصر احسانی

دانشگاه صنعتی مالک اشتر

چکیده

در این پژوهش تاثیر افزودن Al در سنتز نانوساختار Ti۳SiC۲ به روش آلیاژسازی مکانیکی – عملیات حرارتی و با استفاده از مخلوط پودرهای Ti، Si و C مورد بررسی قرار گرفته است. جهت بررسی متغیر درصد مولی آلومینیوم در میزان سنتز مکس فاز Ti۳SiC۲ از ترکیب (%۵/۱ و %۱ و %۵/۰ و %۰=x) xAl/C۲/Si۳/۱/Ti۳ استفاده شد. برای این منظور ابتدا توزین پودرهای اولیه صورت گرفت. سپس مخلوط پودرها با نسبت گلوله به پودر ۳۰:۱ در مدت زمان ۴۰ ساعت با اتمسفر آرگون تحت فرآیند آسیا قرار گرفتند. پس از آن تحت فشار ۲۰۰ مگاپاسکال به شکل قرص هایی تبدیل شدند. پس از عملیات حرارتی نمونه ها در دمای ۱۲۰۰ درجه سانتی گراد به مدت ۱ ساعت، آنالیز پراش اشعه ایکس جهت بررسی ترکیب فازی و میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی به منظور مشاهده ریزساختار به کار گرفته شد. نتایج نشان دهنده این است که بیش ترین مقدار مکس فاز Ti۳SiC۲ سنتز شده معادل ۷۵ درصد وزنی می باشد و مربوط به نمونه (%۱=x) xAl/C۲/Si۳/۱/Ti۳ است که در دمای ۱۲۰۰ درجه سانتی گراد عملیات حرارتی شده است. همچنین مشاهده شد که با افزایش درصد مولی آلومینیوم از ۱ به ۵/۱ درصد، درصد وزنی مکس فاز Ti۳SiC۲ در محصولات واکنش کاهش یافته است.

کلیدواژه ها

مکس فاز, Ti۳SiC۲, آلیاژسازی مکانیکی- عملیات حرارتی, درصد مولی آلومینیوم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.