بررسی اثر تغییر شکل پلاستیک شدید بر ریزساختار، خواص مکانیکی و هدایت الکتریکی آلیاژ آلومینیوم ۷۰۷۵

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مواد نوین، دوره: 8، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_JNMMI-8-30_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا دشتی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، بخش مهندسی مواد، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین

محمدحسین شاعری

استادیار، بخش مهندسی مواد، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین

رضا تقی آبادی

استادیار ، بخش مهندسی مواد، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین

چکیده

هدف پژوهش حاضر، بررسی خواص مکانیکی، هدایت الکتریکی و ریزساختار آلیاژ آلومینیوم ۷۰۷۵ پرس شده به­وسیله فرآیندهای پرس در کانال­های همسان زاویه­دار (ECAP) و فورج چندجهتی (MDF) می­باشد. در این پژوهش آلیاژ ۷۰۷۵ در حالت عملیات حرارتی آنیل تحت ۴ پاس فرآیند ECAP و ۳ پاس فرآیند MDF در دمای محیط قرار گرفت. خواص مکانیکی نمونه­ها با استفاده از آزمون­های سختی و پانچ برشی و ریزساختار نمونه­ها با استفاده از میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) بررسی شد. در ضمن هدایت الکتریکی نمونه­ها نیز به روش جریان گردابی اندازه­گیری شد. نتایج این پژوهش نشان می­دهد، ۴ پاس فرآیند ECAP، باعث افزایش قابل ملاحظه خواص مکانیکی (حدود ۲ برابر) و ریزدانه شدن تا اندازه­ دانه کم­تر از ۴۰۰ نانومتر می­شود؛ در ضمن اکثر دانه­ها پس از ECAP هم­محور بوده و بخش عمده مرزهای دانه زاویه ­بزرگ­ می­باشند. از طرف دیگر، تاثیر فرآیند MDF بر ریزدانه­سازی و افزایش خواص مکانیکی کم­تر از فرآیند ECAP بوده به طوری­که پس از ۳ پاس MDF خواص مکانیکی حدود ۵۰ درصد افزایش یافته و اندازه دانه نمونه­ها به کم­تر از ۱۰۰۰ نانومتر کاهش یافته است. در ضمن در فرآیند MDF کسر مرزهای بزرگ زاویه کم­تر از فرآیند ECAP می­باشد. نتایج بررسی هدایت الکتریکی نشان داد، حین فرآیندهای ECAP و MDF، هدایت الکتریکی آلیاژ ۷۰۷۵ به مقدار بسیار اندکی کاهش می­یابد. لذا می­توان عنوان نمود، ریزدانه سازی به­وسیله فرآیندهای ECAP و MDF یکی از روش­هایی است که می­توان به­وسیله آن استحکام را بدون کاهش قابل ملاحظه هدایت الکتریکی افزایش داد.

کلیدواژه ها

فرآیندهای ECAP و MDF, آلیاژ ۷۰۷۵- Al, خواص مکانیکی, ریزساختار, هدایت الکتریکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.