بررسی تاثیر اسیدسالیسیلیک بر روی علایم بیماری سپتوریای برگی Mycospharella

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله تحقیقات بیماری های گیاهی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_RPPM-1-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جلال غلام نژاد

دانشجوی دوره دکتری بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

ابراهیم محمدی گل تپه

استاد گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران، ایران

فروغ سنجریان

دانشیار گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران، ایران

ناصر صفایی

استادیار پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، تهران، ایران

خدیجه رضوی

دانشیار گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران، ایران

چکیده

در این پژوهش تاثیر اسیدسالیسیلیک بر روی علایم بیماری سپتوریای برگی در ارقام گندم حساس (اترک و کویر) و مقاوم (دریا و زاگرس) در شرایط گلخانه بررسی شد. تیمار اسید سالیسیلیک به دو صورت پاشش بر روی برگ­های گندم و خیساندن بذور در غلظت­های متفاوت این ماده انجام شد. در این بررسی از دو جدایه بیماری زای S۱ و K۸ از قارچ Mycospharella graminicola استفاده شد، که بر اساس نتایج آزمون بیماری زایی جدایه S۱ بیماری زاتر بود و در آزمون­های بعدی از این جدایه استفاده شد. در آزمون ارزیابی بیماری در تیمار با اسیدسالیسیلیک بر روی گیاه نتایج نشان داد که بین اثر سطوح ارقام و اثر اسیدسالیسیلیک بر روی علایم بیماری اختلاف معنی دار وجود دارد. رقم زاگرس در سطح ۴ میلی­مولار اسیدسالیسیلیک با ۰۶/۴۱ درصدکمترین شدت بیماری، و رقم اترک در سطح ۵/۰ میلی­مولار اسیدسالیسیلیک با ۶۳/۸۱ درصد بیش­ترین شدت بیماری را در این تست نشان دادند. در آزمون تاثیر اسیدسالیسیلیک بر روی علایم بیماری به صورت تیمار خیساندن بذر از میان چهار غلظت اسید سالیسیلیک مورد استفاده در این آزمون (۰، ۵/۰، ۱ و ۲ میلی­مولار) غلظت ۱ میلی­مولار بهترین سطح کنترل کنندگی را داشت. بر اساس نتایج این تحقیق بهترین غلظت پیشنهادی برای پاشش بر روی برگ­های گندم ۲ میلی­مولار، و برای تیمار بذور ۱ میلی مولار است.

کلیدواژه ها

Mycospharella graminicola, اسید سالیسیلیک, ارزیابی بیماری, تیمار بذور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.