تحلیل عوامل و راهکارهای افزایش سطح ظرفیت وجودی انسان در زیست اخلاقی از منظر نهج البلاغه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات راهبردی در تعلیم و آموزش و پرورش، دوره: 1، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_SREE-1-8_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1802
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد هادی اربابی

.

چکیده

نظام اخلاقی از منظر نهج البلاغه در سه بخش، شاخصه های فردی و اجتماعی و سیاسی قابل بررسی می باشند. اخلاق فردی شامل ویژگی ها و رفتارهای منحصربه فرد هر یک از افراد جامعه به تنهایی می شود به عنوان مثال می توان از خدامحوری و نفی دنیاپرستی نام برد. شاخصه های نظام اخلاق اجتماعی دسته ی دیگری از شاخصه های مطلوب هستند، که افراد در برخورد با یکدیگر باید رعایت نمایند. انسان موجودی اجتماعی است و برای این که بتواند در اجتماع زندگی بهتر داشته باشد، ناگزیر به عملی نمودن شاخصه هایی مانند نفی حسادت ورزی و. . . در زندگی خویش است. بعد دیگر اخلاق در نظام اخلاقی اسلامی، شاخصه های نظام اخلاقی سیاسی است و منظور از این شاخصه ها مانند حقوق مداری و عدالت محوری، اصول هستند که به اخلاقی نمودن سیاست در راه و روش کمک می کند و همچنین مجموعه ای از بایدها و نبایدهاست که بر رفتار سیاسی انسان ها تاثیرگذار است. بدون شک التزام به شاخصه های مطلوب نظام اخلاقی در سه بعد فردی و اجتماعی وسیاسی در ابتدای امر سعادت فرد و در افقی بلندتر سعادت جامعه و بشریت را تضمین می نماید.

کلیدواژه ها

افزایش سطح ظرفیت، وجودی، انسان، نهج البلاغه، زیست اخلاقی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.