تدوین الگوی مدیریت سوءرفتار دانش آموزان مدارس متوسطه اول

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله رهیافتی نو در مدیریت آموزشی، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JEDU-14-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فردین عبداللهی

استادیار گروه مدیریت آموزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران

بهزاد نادرنژاد

دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران

فردین باتمانی

استادیار گروه مدیریت آموزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران

چکیده

مقدمه و هدف: هدف این پژوهش، ارائه و تدوین مدل مدیریت سوءرفتار دانش آموزان متوسطه اول و سپس شناسایی مناسب ترین الگوی سبک تدریس همسو با راهبردها و مدیریت بهینه سوءرفتار بود. روش شناسی پژوهش: این پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی و به روش کیفی-کمی و از روش داده بنیاد و مدل کرسول جهت بررسی داده های کیفی و از تحلیل عاملی تاییدی در بخش کمی استفاده گردید. مشارکت کنندگان، معلمان مدارس متوسطه اول شهرستان سنندج بودند که در بخش کیفی از بین آنان ۱۸ نفر با روش نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی از بین ۱۱۰۰ نفر جامعه آماری، تعداد ۲۰۴ نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. در بخش کیفی با استفاده از مصاحبه عمیق، ۱۵۴ شاخص مدیریت سوءرفتار به دست آمد که درنهایت ۴۳ مقوله فرعی و ۳۱ مقوله محوری و ۵ مقوله فراگیر ترسیم شد. بر این اساس مدل مفهومی مولفه ها و ابعاد راهبردی مدیریت سوءرفتار دانش آموزان طراحی شد. در بخش کمی با توزیع پرسشنامه محقق ساخته دارای روایی مناسب و پایایی ۷۸/۰ و درنهایت از نرم افزار spss و Amos برای انجام تحلیل عاملی تاییدی و برازش مدل راهبردهای موثر بر مدیریت سوءرفتار استفاده گردید. جهت بررسی اعتبار مولفه های مدل از ارزیابی شاخص نسبت محتوایی CVR استفاده شد. نمره این شاخص ۷۶/۰ بود که روایی محتوایی بالایی را نشان می دهد. یافته­ ها: از مولفه های به دست آمده از مدل عوامل راهبردی موثر بر مدیریت سوءرفتار در کل ۱۰ مولفه و ۴ بعد سبک تدریس به دست آمد شامل: الف: مولفه های رفاقت مداری، مددجویی و تعامل با خانواده و تعامل گرایی در قالب سبک تدریس تعاملی و رفاقت گرا. ب. تنبیه مداری، مدیریت فشار همسالان و ضابطه مداری در قالب سبک تدریس اقتدارگرا. ج. تسهیل گری و نادیده انگاری در قالب سبک تسهیل گرا. د: تخصص مداری در قالب سبک تدریس تخصصی. بحث و نتیجه ­گیری: نتایج تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری نشان داد مدل عوامل راهبردی موثر در مدیریت سوءرفتار دانش آموز از برازش مناسبی برخوردار است. نتیجه کاربردی این پژوهش، تدوین الگوی مدیریت سوءرفتار برای استفاده معلم با شناسایی سبک تدریس تعاملی و رفاقت گرا بود.

کلیدواژه ها

مدل مدیریت سوءرفتار, سبک های تدریس تعاملی, مقتدر, تسهیل گر, تخصصی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.