شناسایی و ارائه الگوی عوامل موثر بر تربیت معلم کارآفرین در ایران (یک مطالعه آمیخته)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله رهیافتی نو در مدیریت آموزشی، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JEDU-14-1_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا ساعی مهربان

دانشجوی دکتری کارآفرینی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران.

اسد حجازی

دانشیار، گروه مدیریت آموزشی، پردیس شهید چمران تهران، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران.

سید رسول حسینی

دانشیار، گروه مدیریت آموزشی، پردیس شهید چمران تهران، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران.

محمد عزیزی

دانشیار، گروه توسعه کارآفرینی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

هدف: هدف این پژوهش، شناسایی و ارائه الگوی عوامل موثر بر تربیت معلم کارآفرین در ایران بود.روش شناسی پژوهش: روش اجرای این پروژه آمیخته اکتشافی است که به صورت کیفی و کمی به بررسی و شناسایی ابعاد و مولفه های موثر تربیت معلم کارآفرین در ایران پرداخته است. نمونه آماری پژوهش بخش کیفی ۲۰ نفر از مدیران، استادان و صاحب نظران تربیت معلم و علوم تربیتی و کارآفرینی بود که داده های مربوط به مصاحبه نیمه ساختاریافته از آنان جمع آوری شد و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت؛ در بخش کمی از ۱۴۹ نفر از مدیران و استادان تربیت معلم و کارآفرینی در دانشگاه ها بودند که به روش خوشه ای تصادفی برای جمع آوری اطلاعات مربوط به پرسشنامه تحقیق انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته برگرفته از کدهای حاصل از مصاحبه بود. ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی همه متغیرهای پژوهش بالای ۷/۰ بود که نشان دهنده پایایی پرسشنامه بود. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات این پژوهش در بخش کیفی به صورت کدگذاری (کدگذاری باز، محوری و انتخابی) از نرم افزار MAXQDA و در بخش کمی به صورت معادلات ساختاری از نرم افزار smart pls استفاده شد.یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد ابعاد و مولفه های عوامل موثر بر تربیت معلم کارآفرین شامل برنامه درسی، شایستگی مدرسان و شایستگی ورودی بود. مقدار ضریب آلفای کرونباخ ۷/۰، پایایی ترکیبی ۷/۰ و AVE، ۵/۰ بود لذا پایایی و روایی همگرا مورد تایید قرار گرفت. روایی واگرای بر اساس روش فورنل و لارکر و معیار HTMT نیز تایید شد. مقادیر T بیشتر از ۹۶/۱ بود، بنابراین فرضیه های پژوهش در سطح اطمینان ۹۵/۰ تایید شد. معیارهای R۲ و Q۲ برای متغیرهای وابسته در حد متوسط و قوی، و معیار F۲ برای متغیرهای وابسته قوی به دست آمد. مقدار ۷۱۱/۰ برای GOF، نیز نشان از برازش مناسب مدل داشت.بحث و نتیجه گیری: با اجرای الگوی به دست آمده دست اندرکاران تعلیم و تربیت می توانند مدیریت و راهبری، قوانین و مقررات، برنامه های درسی و شیوه های ارائه آن، منابع انسانی دستگاه تعلیم و تربیت، تعامل با صنعت و خدمات را به هم درآمیزند.

کلیدواژه ها

برنامه درسی, تربیت معلم کارآفرینی, شایستگی مدرسان, شایستگی ورودی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.