فون نماتدهای انگل درختان پسته در سیرجان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله تحقیقات بیماری های گیاهی، دوره: 1، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_RPPM-1-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 73
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سوسن نشاط

کارشناسی ارشد، گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاداسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران.

فرهاد خزینی

استادیار پژوهش، سازمان حفظ نباتات، معاونت قرنطینه نباتی سازمان حفظ نباتات ایران، تهران، ایران.

شاپور باروتی

استادیار پژوهش، عضو هیئت علمی بازنشسته بخش نماتدشناسی، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، تهران، ایران.

سعید رضایی

استادیار، گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی،دانشگاه آزاداسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران.

چکیده

به ­منظور شناسایی نماتدهای انگل درختان پسته در منطقه­ی سیرجان، در سال­های ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸ تعداد ۳۵ نمونه ی اصلی و ۱۵ نمونه­ی تکمیلی (جمعا ۵۰ نمونه خاک و ریشه) از مناطق مختلف پسته­کاری سیرجان جمع ­آوری گردید. پس از شستشو و استخراج نماتدها از خاک و ریشه، تثبیت و انتقال آنها به گلیسرین با استفاده از روش دگریس، لام های دائمی تهیه شد. پس از بررسی­های میکروسکپی، اندازه­گیری­ها و رسم تصاویر، با استفاده از منابع و کلیدهای شناسایی بر اساس خصوصیات ریخت­شناسی و ریخت­سنجی، ۲۳ گونه ی نماتد متعلق به ۱۶ جنس شناسایی شد. گونه ی Rotylenchus whiteheadi برای اولین بار از ایران گزارش و مشخصات آن به ­طور کامل شرح داده می­شود. همچنین نماتد مولد غده ریشه Meloidogyne javanicaبا ۴۰ درصد پراکنش در میان گونه­ها، گونه­ی غالب و خسارت­زای باغات پسته­ی سیرجان بوده است. در این مقاله، لیست نماتدها به­همراه درصد فراوانی و محل جمع­آوری ارائه شده است.

کلیدواژه ها

نماتد انگل گیاهی, باغات پسته, سیرجان, Rotylenchus

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.