بررسی واکنش ارقام و لاین های پیشرفته گندم نسبت به بیماری های برگی مهم در استان گلستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله تحقیقات بیماری های گیاهی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_RPPM-2-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 130
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مارال کلته

دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان، دامغان، ایران.

محمد علی آقاجانی

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات گیاهپزشکی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، گرگان.

محمدعلی دهقان

مربی پژوهش، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه ی نهال و بذر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، گرگان

چکیده

به منظور بررسی واکنش ۲۳ رقم و لاین پیشرفته گندم در برابر بیماری­های برگی سفیدک پودری، زنگ قهوه­ای و لکه خرمایی در استان گلستان، آزمایشی در قالب طرح بلوک­های کاملا تصادفی در سه تکرار در سال زراعی ۸۹-۱۳۸۸ انجام گردید. آلودگی در مزرعه به صورت طبیعی از طریق کشت ارقام حساس در میان تیمار­ها ایجاد شد. معیار­های ارزیابی حساسیت یا مقاومت ارقام نسبت به بیماری­های مختلف شامل مقدار بیماری­ها (به صورت درصد بوته­های بیمار، شدت متوسط، سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC) و مقدار استاندارد شده­ی AUDPC، وزن هزار دانه و عملکرد دانه کرت بود. تجزیه­ی واریانس داده­ها نشان داد که بر اساس تمام متغیر­های ثبت شده، اختلاف معنی­داری (۰۱/۰ ≥P) بین ارقام و لاین­های مورد آزمایش وجود دارد. مقایسه­ی میانگین (LSD) داده­ها نشان داد که بیش­ترین و کمترین شدت سفیدک پودری به ترتیب درلاین دیم ۱۷ (۷۴/۷۲ درصد) ورقم گاسپارد (صفر) مشاهده شد. بیش­ترین و کمترین شدت زنگ قهوه­ای به ترتیب در ارقام بولانی و موروکو (۱۱/۱۱ درصد) و گاسپارد (۱۲/۰ درصد) مشاهده شد. بیش­ترین و کمترین شدت لکه خرمایی به ترتیب در ارقام مروارید (۵۶/۹۴ درصد) و موروکو (صفر) مشاهده شد. در مجموع، بالاترین عملکرد دانه کرت درلاین دیم۱۱)۹۷/۴۳۴۰ گرم) و مروارید (۱۹/۴۰۱۳ گرم) و کمترین در ارقام بولانی (۰۳/۱۸۴ گرم) و موروکو (۲۵۰ گرم) ثبت گردید. بیش­ترین و کمترین وزن هزار دانه نیز به ترتیب در ارقام شیرودی (۳۳/۳۶ گرم) و موروکو (۵۳/۱۳ گرم) مشاهده شد.

کلیدواژه ها

گندم, سفیدک پودری, زنگ قهوه ای, لکه خرمایی, واکنش ارقام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.