توانائی تولید افلاتوکسین های B۱، B۲، G۱ و G۲ در تعدادی از گونه های قارچ آسپرژیلوس به روش کروماتوگرافی مایع با کارائی بالا (HPLC)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله تحقیقات بیماری های گیاهی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_RPPM-2-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 48
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه اصغرنژاد

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه گیاهپزشکی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.

صفرعلی مهدیان

استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

بهنام امیری بشلی

استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

سید سامان سید جعفر نظری

دانشجوی دکتری رشته شیمی تجزیه دانشگاه مازندران، ساری، ایران

چکیده

افلاتوکسین ها متابولیت های ثانویه شدیدا سمی گونه های به خصوصی از قارچ آسپرژیلوس هستند که به دنبال رشد روی طیف وسیعی از محصولات کشاورزی و غذائی تولید می شوند. در این بررسی به ارزیابی تولید افلاتوکسین های B۱، B۲، G۱ و G۲ در چند گونه قارچ Asprgillus شامل: A. terreus،A. ustus، A. candidus، A. carneus، A. ostianus، A. auricomus، A. niveus، A. niger، A. fumigatus، A. parasiticus، A. caespitosus،A. awamori و A. sclerotiorum در محیط کشتی مناسب و ساده (سیب زمینی دکستروز براث PDB) و به روش کروماتوگرافی مایع با کارائی بالا (HPLC) پرداخته شده است. قارچ های یاد شده پس از جداسازی و خالص سازی مورد شناسایی قرار گرفتند و در ۵۰ میلی لیتر محیط PDB مایه زنی شدند. قارچهای مایه زنی شده در شرایط مشابه محیط طبیعی رشد قارچ در دمای ۲۶ درجه سانتیگراد، رطوبت ۸۰% و تاریکی به مدت۲۲ روز نگهداری و سپس افلاتوکسین های حاصل از آن ها استخراج شد. ترشحات قارچی نمونه ها توسط ۱۰ میلی لیتر کلروفرم از عصاره فیلتر شده محیط غذائی استخراج و پس از تبخیر حلال، رسوب حاصله در ۳ میلی لیتر متانول حل و فیلتر شده و به دستگاه HPLC تزریق گردید. نتایج آزمایشات نشان داد از میان ۱۳ گونه قارچ آسپرژیلوس، گونه A. parasiticus بیشترین میزان افلاتوکسین کل را تولید نمود. افلاتوکسین G۱ در گونه های A. terreus، A. fumigatus،  A. carneus، A. niveus، A. parasiticus، A. caespitosus، A. ostianus و A. niger تولید نشد و افلاتوکسین G۲ در گونه های A. niveus، A. ostianus، A. niger وA. sclerotiorumو افلاتوکسین B۲ در گونه های A. carneus و A. sclerotiorum و افلاتوکسین B۱ در گونه A. ostianusتولید نشدند. در گونه A. parasiticus میزان تولید افلاتوکسین B۱ بیشترین و افلاتوکسین  G۱ کمترین مقدار در بین چهار نوع افلاتوکسین مورد آزمایش بود.

کلیدواژه ها

آسپرژیلوس, مایکوتوکسین, افلاتوکسین, ایمنی غذایی, HPLC

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.