اثر ضد قارچی عصاره های گیاهی بر قارچ عامل پژمردگی فوزاریومی توتون
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: مجله تحقیقات بیماری های گیاهی، دوره: 3، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_RPPM-3-1_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 269
نویسندگان
مربی، بخش گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش، بهشهر، ایران
استادیار، بخش گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش، بهشهر، ایران.
چکیده
بیماری پژمردگی فوزاریومی توتون، از بیماریهای عمده توتون در دنیا است که میتواند خسارات زیادی را موجب شود. مهاراین بیماری باعصاره های گیاهی یکی از روشهای امن و دوستدار محیط زیست به شمار میرود. هدف از این تحقیق تعیین فعالیت ضد قارچی عصاره چند گیاه بر قارچ عامل پژمردگی فوزاریومی توتون (Fusarium oxysporum f.sp. nicotianae) تهیه شده با حلالهای مختلف بود. در این تحقیق عصاره های نه گونه گیاهی شامل نعناع گربه ای، توتون، آویشن کوهی، رازیانه، زوفا، بادرنجبویه پرپر، بادرنجبویه، پونه کوهی ومریم گلیبا با استفاده از حلال های آب، استون، هگزان، اتانول و متانول با روش خیساندن استخراج و فعالیت ضد قارچی آنها در شرایط آزمایشگاه روی قارچ عامل بیماری بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه عامل گیاه، حلال و غلظت و پنج تکرار انجام شد. بررسی حداقل غلظت بازدارندگی عصاره های گیاهی با استفاده از روش اختلاط با محیط کشت انجام شد. گیاهان نعناع گربه ای، توتون، آویشن کوهی، رازیانه، زوفا و بادرنجبویه پرپر اثر بازدارندگی قابل توجهی بر رشد میسلیومی قارچ مورد بررسی در این مطالعه داشتند. بیشترین تاثیر بازدارندگی مربوط به عصاره استخراجی با حلال متانول بود. بهترین غلظت بازدارندگی مربوط به غلظت ۲۰۰۰ قسمت در میلیون بود. حداقل غلظت بازدارندگی عصاره متانولی توتون، نعناع گربه ای، آویشن کوهی، رازیانه، بادرنجبویه پرپر و زوفا بر قارچ بیماری زای مورد بررسی ۵/۱، ۵/۱، ۲، ۳، ۳ و ۳ میلیگرم بر میلیلیتر بود. نتایج این تحقیق نشان از پتانسیل بالای عصاره متانولی توتون، نعناع گربه ای و آویشن کوهی در مهار زیستی قارچ عامل پژمردگی فوزاریومی توتون دارد.کلیدواژه ها
مهار زیستی, ترکیبات طبیعی گیاهی, Fusarium oxysporum f.sp. nicotianaeاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.