وقوع نماتد ریشه گرهی (Meloidogyne spp.) در مزارع بارلی کاری توتون در استان مازندران
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: مجله تحقیقات بیماری های گیاهی، دوره: 4، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_RPPM-4-1_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 91
نویسندگان
مربی پژوهش، بخش گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش، بهشهر، ایران.
استادیار پژوهش، بخش گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش، بهشهر، ایران.
چکیده
به منظور بررسی و شناسایی گونه ها و نژادهای نماتد ریشه گرهی مزارع بارلیکاری توتون در استان مازندران، طی فصل زراعی ۱۳۹۳ در چندین مرحله، ۱۰۲ نمونه خاک و ریشه از مزارع بارلیکاری توتون در استان مازندران، جمعآوری گردید. نماتدهای موجود در خاک با روش جنکینز و نماتدهای ریشه با استفاده از روش کولن و دهرد استخراج و شمارش شدند. با استفاده از الگوی انتهای بدن نماتد ماده بالغ و عکسالعمل میزبانهای افتراقی (پنبه رقم دلتاپاین شانزده، توتون رقم ان سی نود و پنج، هندوانه رقم چارلستون گری، فلفل رقم ارلی کالیفرنیا، گوجهفرنگی رقم روتگرس و بادامزمینی رقم فلورونر)، شناسایی گونه های جنس Meloidogyne انجام شد و در نتیجه ۵۲/۵۹ درصد نمونهها آلوده به گونه M. incognita Race ۲، ۴۷/۴۰ درصد نمونهها آلوده به گونهM. javanica، ۲۸/۱۴ درصد حاوی M. arenaria Race ۲ و ۱۴/۷ درصد حاوی M. hapla بودند. ۴۲/۲۱ درصد از نمونهها به صورت مخلوط، آلوده به گونه M. incognita با یکی از گونههای M. javanica،M. arenaria و M. hapla بودند. این گونهها در مزارع بارلیکاری توتون اسبوکلا، ولاشد و خارکش مشاهده شدند.کلیدواژه ها
استان مازندران, پراکنش, توتون, گونه ها, نماتد ریشهگرهیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.