بررسی امکان استفاده از برخی سویه های سودوموناس فلورسنت جدا شده از فراریشه پسته در کنترل Phytophthora drechsleri عامل بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه پسته

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله تحقیقات بیماری های گیاهی، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_RPPM-3-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 89
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صغری درودی

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر (عج)رفسنجان

حسین علایی

استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر (عج)رفسنجان

روح اله صابری ریسه

استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر (عج)رفسنجان

امیر حسین محمدی

استادیار پژوهش گروه گیاهپزشکی، موسسسه تحقیقات پسته کشور

محمد گرجی

مربی مدیریت حفظ نباتات، جهادکشاورزی شهرستان انار

چکیده

پوسیدگی طوقه و ریشه (انگومک) ازجمله بیماری­های مهم درختان پسته درایران است که روش­های مختلفی از جمله کنترل بیولوژیک برای مدیریت بیماری پیشنهاد شده است. سودوموناد­های فلورسنت با توانایی تولید طیف وسیعی از متابولیت­های ثانویه مانند آنتی­بیوتیک­های مختلف و مواد تنظیم کننده رشد، از مهم­ترین باکتری­های خاکزی موثر در کنترل بیولوژیک بیماری­های گیاهی هستند. در این تحقیق اثر آنتاگونیستی سودوموناد­های فلورسنت جدا شده از فراریشه درختان سالم و آلوده به گموز پسته برای بیوکنترل Phytophthora drechsleriمورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور تعداد ۷۵ جدایه باکتری سودوموناس با توجه به خصوصیت ایجاد نور فلورسنت در محیط KingB جداسازی شدند. از این تعداد، در غربالگری اولیه بر اساس آزمون کشت متقابل روی محیط کشت PDA، هفت جدایه (R۴۱, A۱۶, A۱۷, R۱۴, A۴۱, B۲۱, B۱۳,)، هاله بازدارندگی از رشد میسلیومی بیمارگر P.drechsleri ایجاد کردند. بیشترین هاله بازدارندگی توسط جدایه­هایR۴۱  (≥۱۵ mm) وA۱۶  (≥۵ mm) ایجاد شد که برای کنترل بیماری در آزمون­های گلخانه­ای انتخاب شدند. جدایه­های انتخاب شده در شرایط گلخانه روی نهال­های پسته رقم بادامی ریز زرند مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج مطالعات گلخانه­ای نشان داد که جدایه R۴۱، وزن خشک ریشه را به­طور معنی­داری افزایش داد و بیشترین تاثیر در کاهش شدت بیماری داشت.

کلیدواژه ها

پسته, بیوکنترل, سودوموناس, فیتوفتورا, ترکیبات ضدقارچی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.