تاثیر کودهای پتاسیم، سیلیس و ورمی کمپوست بر کنترل بیماری پوسیدگی ریزوکتونیایی (Rhizoctonia solani) لوبیا چیتی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله تحقیقات بیماری های گیاهی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_RPPM-5-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهناز زابلی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه بیماری شناسی گیاهی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران.

طاهره بصیرنیا

استادیار، گروه بیماری شناسی گیاهی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران.

سیدمحمدرضا موسوی

گروه بیماری شناسی گیاهی. واحد مرودشت. دانشگاه آزاد اسلامی. مرودشت. ایران

چکیده

با توجه به خطرات زیست­محیطی و ایجاد مقاومت در نتیجه کاربرد سموم شیمیایی، توجه به سایر روش­های کنترل مانند مدیریت زراعی می­تواند در کنترل بیماری پوسیدگی ریزوکتونیایی مفید باشد. این پژوهش با هدف بررسی اثر کودهای پتاسیم، سیلیس و ورمی­کمپوست بر کنترل پوسیدگی ریزوکتونیایی در لوبیا چیتی به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با ۱۸ تیمار و چهارتکرار طی سال­های ۱۳۹۲ تا۱۳۹۳ انجام شد. عامل­های مورد مطالعه در این آزمایش شامل سه سطح کود پتاس (۰، ۵۰ و ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار)، سه سطح سیلیکات کلسیم (۰، ۴۰۰ و ۸۰۰ کیلوگرم در هکتار) و دو سطح ورمی کمپوست (۰ و ۵ درصد حجمی/حجمی) بود. براساس نتایج حاصل از این پژوهش، کاربرد هر یک از فاکتورهای اصلی به­تنهایی (پتاسیم، سیلیس و ورمی­کمپوست) سبب بهبود خصوصیات رویشی گیاه لوبیا چیتی و کنترل بیماری پوسیدگی ریزوکتونیایی شد. به­طوری که کاربرد ۱۰۰ کیلوگرم کود پتاسیم و یا ۴۰۰ و ۸۰۰ کیلوگرم در هکتار کود سیلیکات­کلسیم و همچنین ورمی­کمپوست به طور معنی­داری خصوصیات رویشی گیاه لوبیا چیتی از قبیل وزن تر و خشک ساقه و ریشه را بهبود بخشید. این ترکیبات با بهبود خصوصیات بیوشیمیایی گیاه لوبیا از قبیل میزان گایاکول پراکسیداز، سبب کاهش معنی­دار شدت بیماری پوسیدگی ریزوکتونیایی در گیاهان لوبیا چیتی مورد مطالعه شدند. بر اساس نتایج مشخص شدکه کاربرد غلظت­های ۴۰۰ و ۸۰۰ کیلوگرم بر هکتار سیلیکات کلسیم و همچنین ۱۰۰ کیلوگرم بر هکتار کود پتاسیم بیشترین تاثیررا در کنترل پوسیدگی ریزوکتونیایی لوبیا چیتی داشته و ضمن بهبود خصوصیات رویشی گیاه باعث کنترل این بیماری شده است.

کلیدواژه ها

سیلیکات کلسیم, شدت بیماری, صفات بیوشیمیایی, کود پتاسیم, لوبیاچیتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.