کارایی قارچ کش فاموکسادون + سیموکسانیل (اکولایزر®(WG %۵۲.۵ علیه Peronospora destructor، عامل بیماری سفیدک دروغی پیاز

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تحقیقات بیماری های گیاهی، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_RPPM-6-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 126
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رضا اصلاحی

مرکز تحقیقات کشاورزی اهواز

چکیده

بیماری سفیدک دروغی پیاز سالانه خسارت اقتصادی فراوانی به محصول پیاز وارد می سازد. بمنظور بررسی اثر قارچ کش فاموکسادون + سیموکسانیل (اکولایزر(WG %۵۲.۵ ® در کنترل بیماری سفیدک دروغی پیاز، آزمایش­هایی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با شش تیمار و سه تکرار در سال ۱۳۹۶ در استان های خوزستان و هرمزگان اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل اکولایزر با غلظت های ۲/۰، ۳/۰ و ۴/۰ کیلوگرم در هکتار، فلوپیکولید + پروپاموکارب (اینفینیتوSC ۶۸۷.۵ ®) دو لیتر در هکتار به عنوان قارچ کش مرجع، شاهد آبپاشی و شاهد بدون محلولپاشی بودند. محلول­پاشی کرت­های آزمایشی با مشاهده نخستین علائم بیماری ­شروع و هر ۱۰ روز یک­بار تا رسیدن تیمار شاهد بدون قارچ­کش به حداکثر آلودگی در مقیاس کوفر و فیشر ادامه یافت. ارزیابی کرت های آزمایشی قبل از هر محلول پاشی با انتخاب ۱۰ بوته از دو ردیف میانی هر کرت و تعیین شاخص شدت بیماری (DSI) برای هر نمونه با اختصاص نمره ۹-۱ در مقیاس کوفویت و فیشر انجام و شدت بیماری برای هر کرت محاسبه شد. با استفاده از نتایج ارزیابی­ها مساحت زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC) محاسبه گردید. تجزیه واریانس مرکب مکان نشان دادکه در تمامی ارزیابی­ها و نیز در مساحت زیر منحنی پیشرفت بیماری بین تیمارها و اثر متقابل تیمار × مکان اختلاف معنی­داری در سطح ۱% وجود دارد. با استناد به این نتیجه داده­های هر مکان اجرا به صورت جدا تجزیه واریانس­شدند. مقایسه میانگین مساحت زیر منحنی پیشرفت بیماری نشان داد که قارچ­کش اکولایز با مقدار مصرف ۴/۰ کیلوگرم در هکتار در استان­های خوزستان و هرمزگان به­ترتیب با ۸۷/۸۸ و ۸۵/۹۱ درصد کاهش شدت بیماری نسبت به شاهد بدون محلول­پاشی بالاترین اثر بخشی را دارد. این نتایج نشان داد قارچ­کش اکولایزر با مقدار مصرف ۲/۰ و ۳/۰ کیلوگرم در هکتار و قارچ­کش اینفینیتو با مقدار مصرف دو لیتر در هکتار در استان­ خوزستان به ترتیب با ۶۳/۵۵ ، ۴۰/۶۲ و ۱۵/۶۰ درصد و در استان هرمزگان به ترتیب با ۸۱/۱۴، ۲۹/۷۶ و ۴۰/۶۷ درصد اثر بخشی در گروه­های آماری بعدی قرارگرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که مقدار مصرف مناسب قارچ­کش اکولایزر برای کنترل بیماری سفیدک دروغی پیاز ۴/۰ کیلوگرم در هکتار هست.

کلیدواژه ها

سفیدک دروغی, فاموکسادون, سیموکسانیل, اکولایزر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.