تطبیق ادبیات کردی با ادبیات فارسی در زمینه ی عروض و وزن شعر

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادبیات کردی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOKI-1-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیداسعد شیخ احمدی

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه کردستان

چکیده

ادبیات ملل خاورمیانه از لحاظ گستردگی و تنوع موضوعات و قدمت تاریخی، در میان ملل جهان، برجسته و ممتاز است و در این میان ادب فارسی، شهرت و اعتبار ویژه­ای فراهم آورده است. یکی از زبان­ های پویای هند و ایرانی که از همه ­ی زبان­های این گروه به زبان فارسی نزدیک­تر است و با آن پیوند تاریخی دارد، زبان کردی است. این پیوند و نزدیکی علاوه بر فرهنگ عامه، در ادبیات نیز تاثیر نهاده است. عروض وزن شعر کلاسیک کردی هر چند از بحور و دوائر عروض شعر عرب فراهم آمده است، اما نحوه­ی کاربرد این بحور در سرایش شعر کلاسیک کردی همانند کاربرد آن در شعر کهن پارسی است و نیز اوزانی که برای سرایش شعر ملمع و اشعار عربی در میان ادبای کرد به کار رفته است، با اوزانی که شاعران پارسی­گوی در سرایش شعر ملمع و اشعار عربی از آنها بهره برده­اند، تطابق دارد. در این مقاله، علاوه بر تببین این موارد نتیجه­ گیری کلی از مباحث نیز ارائه شده است.

کلیدواژه ها

ادب فارسی, شعر کلاسیک کردی, عروض, زحافات, ملمع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.