ارتباط بینامتنی سروده های قاصد و حافظ

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادبیات کردی، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOKI-5-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 89
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه مدرسی

استاد زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه ارومیه، ایران

چکیده

در این جستار تلاش بر آن است تا پس از طرح مبانی نظری بینامتنیت و شرح اندکی از زندگی حاجی بکر آقای حویزی متخلص به قاصد، شاعر فارسی گوی کرد عراقی، پیوند و ارتباط غزلیات وی با سروده های حافظ شیرین سخن به شیوه ی توصیفی-تحلیلی برمبنای نظریه ی بینامتنیت بررسی و تحلیل شود. یافته های پژوهش حاکی از آن است که سبک غزل های قاصد را شاید بتوان به دو دسته ی مستقل و بینامتنی یا مکالمه ی بیناد تقسیم نمود. سبک مستقل و به عبارتی دیگر سبک خودانگیخته ی قاصد در غزل های فراوانی از وی مشهود است. سبکی که با وجود داشتن ویژگی های امروزی به شیوه ی عراقی هم متمایل است و در این شیوه قاصد با داشتن پشتوانه های فرهنگی و تجربی خویش با خواجه ی شیراز و دیگر بزرگان ادب پارسی همنوا می شود. در سبک مکالمه ی بیناد یا بینامتنی گرایش وافر صوری و محتوایی وی را به کلام حافظ می توان دید. در دیوان قاصد حضور و کاربست متن و شعر حافظ به صورت سه مقوله ی بینامتنیت صریح و اعلام شده، بینامتنیت غیرصریح و پنهان شده و بینامتنیت ضمنی است.

کلیدواژه ها

قاصد, حافظ, بینامتنیت, بینامتنیت صریح, بینامتنیت غیرصریح, بینامتنیت ضمنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.