نمادشناسی نقوش حیوانی در گلیم کردستان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادبیات کردی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JOKI-5-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا صادقی

دانشجوی دکتری باستان شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی

رضا رضالو

دانشیار باستان شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی

فرزاد فیضی

دانشجوی دکتری باستان شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

ایران با دارا بودن اقوام متعدد، در بافت گلیم، صاحب هنر شاخصی در جهان است. این هنر پربار در غرب ایران خصوصا استان کردستان جلوه­های گوناگونی از طرح پردازی دارد. با اینکه در این استان با ماشینی­شدن بافته­ها و رواج تولیدات کارخانه ای که اغلب هنرهای دستی را تحت الشعاع قرار داده است، هنوز در روستاها و در میان عشایر، گلیم بافی دیده می شود؛ با این حال، هنر گلیم بافی­ کردی نیز کم کم در حال فراموشی است. بررسی و پژوهش در نمادپردازی خاص نگاره­های بافته شده در متن گلیم های کردی، کاری ضروری و مهم است. نقوش مندرج در گلیم ها را می توان به چند بخش دسته بندی کرد: نقوش حیوانی، هندسی، ابزارآلات و گیاهی. در این مقاله که به بررسی نمادشناسانه نقوش حیوانی اختصاص دارد، هدف این است که نقوش و نگاره­های حیوانی سه نمونه از گلیم­­های کردی استان کردستان بررسی شود. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی - تحلیلی است و جمع­آوری اطلاعات از منابع کتابخانه­ای و شناسایی نمونه گلیم ها به شیوه ی میدانی صورت گرفته است. این نمادها تداعی گر معانی گوناگونی درباره فرهنگ کردستان هستند. نقش­های بافته شده در گلیم های کردستان برگرفته از طبیعت پیرامون زندگی کردها و با الگوپذیری از باورها و ریشه در اعتقادات فرهنگ این مردم دارد.

کلیدواژه ها

فرهنگ, نمادشناسی, گلیم, نقوش حیوانی, کردستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.