تحلیل رمان آخرین انار دنیا اثر بختیار علی: خوانشی ساخت گرایانه از منظر لوسین گلدمن

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادبیات کردی، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOKI-6-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 101
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه عبداللهیان

کارشناس ارشد ادبیات روایی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

هیوا عبدی

دبیر آموزش و پرورش، سنندج، ایران

چکیده

جامعه به عنوان بنیادی­ترین عامل شکل­ دهنده­ ی فرهنگ و ساختار اجتماعی، حامل تمامی ابعاد فرهنگ، سیاست، هنر و ادبیات است. جامعه و فراورده­ های بشری در تقابلی همه­ جانبه در حال تولید و بازتولید هستند؛ بنابراین اجتماع، آن چهارچوب بنیادینی است که فعالیت­ها و کنش­ های بشری را جهت می­ بخشد. هنر، به ویژه ادبیات، به مثابه ­ی یکی از تولیدات بشری، برخلاف تصور پیشین که آن را تنها محصول ذوق و خلاقیت و دارای جنبه­ ی ­تخیلی صرف می ­پنداشتند، کاملا در احاطه­ ی امر اجتماعی قرار دارد؛ برای تحلیل ادبیات باید دست به دامن نظریه­ های اجتماعی شویم و ادبیات را در داخل چهارچوب اجتماع بررسی کنیم. آنچه که داعیه­ دار این موضوع است، جامعه شناسی ادبیات تلقی می شود. پژوهشگران معتقدند عرصه ی جامعه ­شناسی ادبیات هر قصه و اثر ادبی دیگر، وقایع زمانه ی خود را بازگو می­ کند. هدف این مقاله بررسی ساختارهای ذهنی و زیبایی ­شناختی سازنده­ ی آگاهی جمعی موجود در رمان آخرین انار دنیا با تمرکز بر ساخت­گرایی تکوینی لوسین گلدمن بوده است. در این شیوه، محتوای اثر ادبی و رابطه ­ی آن را با جامعه ­ای بررسی می­ کند که اثر در آن خلق شده است و به جای توصیف محتوای اثر ادبی به بررسی محتوا و رابطه­ی آن با جهان­ نگری در یک دوران خاص می­ پردازد. نتایج پژوهش نشان می­ دهد که در این رمان با سه دوره از تاریخ سیاسی-اجتماعی کردستان روبه ­رو هستیم. ادبیات خلق شده از نظر جان و صورت توامان شده با شخصیت­ هایی که هر کدام نماینده­ ی دوره ه­ای خاص از تاریخ سیاسی-اجتماعی کردستان هستند. کردستان قبل از انتفاضه و بعد از انتفاضه که در آن جنگ داخلی روی می ­دهد و عارضه ­ها و پیامدهای سیاسی و اجتماعی بعد از شکل­ گیری ایده­ های سیاسی کردها.

کلیدواژه ها

جامعه شناسی ادبیات, ساخت گرایی تکوینی, لوسین گلدمن, آخرین انار دنیا, بختیار علی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.