واکاوی تاثیر شبکه های مهاجرت های روستایی بر کلانشهرکرج (مطالعه موردی: دهستان کوهسار- شهرستان هشترود)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 7، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_JZPM-7-27_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 89
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد اکبرپور

استادیار گروه جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

نقش شبکه­های مهاجرتی در تداوم فرایند مهاجرت، نقش وجوه ارسال شده توسط مهاجرین در توسعه نواحی روستایی و همچنین نقش وجوه ارسالی در تداوم مهاجرت نیز به ندرت مورد توجه برنامه­ریزان روستایی واقع شده است. هدف اصلی تحقیق واکاوی شبکه های مهاجرت روستایی در کلانشهرکرج و نقش آن در توسعه نواحی روستایی مبداء (دهستان کوهسار) می­باشد. روش کار در این تحقیق، از نوع کاربردی و روش انجام آن توصیفی و تحلیلی است. روش انجام آن نیز میدانی و با استفاده از ابزار پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده بوده و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم­افزار SPSS انجام گردیده است. بر اساس نتایج بدست آمده بیش از ۸۵ درصد از مهاجرین حداقل سالی یکبار برای بستگان­شان وجه ارسال می­کنند و وجوه ارسالی اغلب صرف تامین مایحتاج روزانه روستاییان می­گردد و لذا این وجوه نتوانسته تاثیری بر توسعه نواحی روستایی داشته باشند. همچنین، از ۷۸ نفر از سرپرستان خانوار روستایی که به پرسشنامه ما پاسخ دادند، ۷۲ نفر (۹۲.۳۰ درصد) شاغل بودند که شغل ۶۱ نفر (۷۱.۱۱ درصد) از آنان در ارتباط با بخش کشاورزی می­باشد. بر اساس اطلاعات بدست آمده کشاورزی مهم­ترین بخش اقتصادی این منطقه می باشد و روستاییان برای کسب درآمد بایستی برای توسعه این بخش تلاش نمایند  اما به نظر می رسد با ادامه روند فعلی، یعنی عدم سرمایه­گذاری در روستاهای مورد مطالعه، تداوم مهاجرت امری اجتناب ناپذیر باشد. زیرا سرمایه گذاری های اقتصادی توسط مهاجرین انجام نمی­گیرد، سرمایه­گذاری های محدود انجام گرفته نیز منجر به ایجاد فرصت­های شغلی در روستاها نمی گردد و عدم سرمایه­گذاری­های اشتغال زا در نواحی روستایی تاثیری در بقای جمعیت روستایی نمی­تواند داشته باشد. علاوه بر این طبق نتایج معلوم شده است که ارتباطات خانودگی توانسته نقش تاثیرگذاری بر مهاجرت روستاییان داشته باشد. مهاجرین روستایی با استفاده از اطلاعاتی که از شبکه اجتماعی مهاجرین بدست می آورند، مهاجرت می کنند.

کلیدواژه ها

مهاجرت, وجوه ارسالی, توسعه روستایی, دهستان کوهسار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.