بررسی نابرابری نماگرهای سلامت در شهرستانهای استان فارس

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 8، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_JZPM-8-31_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 48
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رضا رضایی

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران

محمود اکبری

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران

چکیده

افزایش دسترسی به خدمات بخش بهداشت و درمان همواره یکی از پیش نیازهای اساسی تحقق توسعه پایدار شهری و منطقه ای محسوب می شود. در پژوهش حاضر به بررسی شاخص های سلامت در شهرستان های استان فارس پرداخته شده است. روش پژوهش از نوع کمی- تحلیلی بوده و قلمرو پژوهش را شهرستان های استان فارس در سال ۱۳۹۰ تشکیل می دهند. شاخص تمرکز وگستاف، پاسی و دورسلر نشان می دهد که شهرستان شیراز با اخذ مجموع شاخص ترکیبی ۱۱.۳۹ در سطح ورا تمرکز قرار گرفته است. شهرستان های جهرم با شاخص ترکیبی ۲.۲۹، لار با شاخص ترکیبی ۲.۲۷۴، مرودشت با شاخص ترکیبی ۲.۲۶۹، فسا با شاخص ترکیبی ۱.۷۳۷۵، ممسنی با شاخص ترکیبی ۱.۲۱۲۳ و کازرون با شاخص ترکیبی ۱.۱۸ در سطح میان تمرکز استان قرار دارند. ۱۷ شهرستان استان در سطح فرو تمرکز قرار داشته و جزو شهرستان های محروم استان و ایران محسوب شده و ضروری است در برنامه ریزی های خرد و کلان به این مناطق توجه ویژه ای مبذول نمود. شاخص پیشرفت وگستاف نشان می دهد که شهرستان شیراز با شاخص ترکیبی ۲۳۶.۸۷۵ در سطح ورا تمرکز قرار دارد. شهرستان های لار با شاخص ترکیبی ۲۹.۷۹، جهرم با شاخص ترکیبی ۲۶.۵۴۱۷، مرودشت با شاخص ترکیبی ۲۶.۲۹۱۷، کازرون با شاخص ترکیبی ۲۱.۷۰۸۳ و فسا با شاخص ترکیبی ۲۱.۶۶۶۷ در سطح میان تمرکز استان قرار گرفته اند. سایر شهرستان ها در سطح محروم قرار گرفته اند. ما در جهان خیلی نابرابری زندگی می کنیم(Melamed and Samman, ۲۰۱۳: ۱). فقر و نابرابری از مفاهیم عمده در جهان درحال رشد است(Alvaredo and Gasparini, ۲۰۱۳: ۳). به طوری که در حال حاضر یکی از مسائل مهم بی تعادلی نظام توزیع و نارسایی سیستم خدمات شهری است و توسعه ناهمگون و برنامه ریزی نشده از دلایل اصلی بروز این مشکل هستند(Yazdani and Firouzi Majande, ۲۰۱۶: ۱۸). یکی از این خدمات در شهرها و مناطق خدمات بهداشتی و درمانی است و طی دو دهه گذشته حجم زیادی از تحقیقات و گزارشات در زمینه نابرابری های اجتماعی- اقتصادی در سلامت انجام شده است. نابرابری در دسترسی به خدمات سلامت هم در کشورهای توسعه یافته و هم در کشورهای در حال توسعه وجود دارد(Braveman and Tarimo, ۲۰۰۲: ۱۶۲۱). چالش های در حال گسترشی در مورد اینکه آیا سلامتی به طور منفی به وسیله نابرابری درآمدی در درون جامعه تحت تاثیر قرار گرفته وجود دارد(Nilsson and Bergh, ۲۰۱۲: ۲).

کلیدواژه ها

"شاخص وگستاف", "پاسی", "فون دورسلر"

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.