تحلیل فضایی توزیع شاخص های رشد هوشمند شهری در سطح محلات مورد: شهر ملایر

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 8، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_JZPM-8-32_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 74
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میترا انصاری

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مجید ولی شریعت پناهی

دانشیار گروه جغرافیا، واحد یادگار امام (ره)، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرری، ایران

عباس ملک حسینی

دانشیارگروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد ملایر، دانشگاه آزاد اسلامی، ملایر، ایران

مهدی مدیری

دانشیارگروه جغرافیا، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران

چکیده

در دو دهه گذشته راهبرد رشد هوشمند در چارچوب نظریه توسعه پایدار شهری و حمایت از الگوی شهر فشرده بنا شده است. در حقیقت، توجه به شهر فشرده و رشد هوشمند به عنوان یکی از راه­های رسیدن به این فرم شهری، به دلیل آثار نامطلوب الگوهای توسعه پراکنده در زمینه های سیاسی و زیست محیطی به صورت وسیعی افزایش یافته است. در این راستا هدف از این پژوهش، تحلیل فضایی توزیع شاخص­های رشد هوشمند در محلات شهر ملایر می­باشد. بدین منظور ۱۸ محله از لحاظ شاخص­های زیربنایی در قالب ۸۲ شاخص قابل سنجش بررسی شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از مدل آنتروپی شانون تعمیم­یافته، تکنیک ویکور (Vikor)، ضریب همبستگی پیرسون در قالب نرم­افزارهای GIS و SPSS استفاده شده است. یافته­های پژوهش حاکی از آن است که توزیع فضایی شاخص­های رشد هوشمند شهری در محلات ۱۸ گانه شهر ملایر یکسان نبوده و بین محلات فاصله­ زیادی وجود دارد. بر این اساس محله­های ۱۷، ۱، ۱۴، ۴، ۳، ۱۶، ۱۸، ۱۱، ۹، ۱۰، ۱۲، ۱۳ به ترتیب بیشترین برخورداری را از شاخص­های اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی رشد هوشمند شهری را دارا می­باشند و این شاخص­ها در محلات ۷،۸،۶،۲،۵،۱۵ به ترتیب کمترین امتیاز را به خود اختصاص داده­اند. نتایج دیگر پژوهش نشانگر این است که بین شاخص­های رشد هوشمند در شهر ملایر و میزان جمعیت آنها تقریبا رابطه و همبستگی مثبتی وجود دارد. بطوری­که میزان برخورداری از شاخص­های رشد هوشمند شهری و جمعیت شهر ۵۱۲/۰ و در سطح ۰۰۷/۰ از لحاظ آماری معنادار است. پس در حالت کلی می­توان نتیجه­گیری کرد که در شهر ملایر امکانات و زیرساخت­های رشد هوشمند شهری به سمت محلاتی سوق دارد که از جمعیت بیشتری برخوردارند.

کلیدواژه ها

توزیع فضایی, محلات شهری, شاخص های رشد هوشمند, تکنیک ویکور, شهر ملایر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.