تاثیر خشکسالی اقلیمی دودهه (۱۳۹۰-۱۳۷۰) برناپایداری توسعه در دهستان هشیوارشهرستان داراب

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 11، شماره: 42
  • کد COI اختصاصی: JR_JZPM-11-42_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسمین عطایی

دانش اموخته کارشناسی ارشد برنامه ریزی روستایی دانشگاه سیستان وبلوچستان

سیروس قنبری

استادیار جغرافیای انسانی(برنامه ریزی روستایی)دانشکده جغرافیا وبرنامه ریزی محیطی،دانشگاه سیستان وبلوچستان،زاهدان،ایران.

صمد فتوحی

دانشیار جغرافیای طبیعی، دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

بدون تردید نخستین گام به منظور مقابله با خشکسالی و پیامدهای آن شناخت و درک دقیق این پدیده و تاثیرات ناشی از آن در ابعاد مختلف است تا بتوان براساس آن، راهبردها و راهکارهای اثربخشی را تدوین و به کار گرفت. از آنجا که دهستان هشیوار ازشهرستان داراب به عنوان دهستانی با قابلیت کشاورزی خوب شناخته شده است، به نظر می رسد اقتصاد این روستاها به میزان بارندگی و منابع آب وابستگی مستقیم داشته باشد. هدف از تحقیق حاضر، واکاوی و تبین اثرات خشکسالی بر اقتصاد و مهاجرت روستایی در دهستان هشیوار شهرستان داراب است. پژوهش حاضر از نظر روش  توصیفی- تحلیلی و از نظر ماهیت از نوع پژوهش های کاربردی بوده که نحوه گردآوری داده ها به صورت  کتابخانه ای و میدانی است. جامعه آماری تحقیق، ۱۷روستای دهستان هشیوار (۸۴۰۳نفر از۱۰روستای دارای جمعیت این دهستان)می باشدکه حجم نمونه براساس فرمول کوکران ۲۸۶نفربرآورد گردید. برای تحلیل داده ها از آمار استنباطی(آزمون T ) و همچنین به منظور بررسی پایش خشکسالی از شاخص های معتبر استاندارد بارش (Spi) و درصد نرمال بارش (PNPI) استفاده گردید. نتایج بدست آمده براساس شاخص Spi  نشان می دهدکه طی سالهای۱۳۸۲، ۱۳۸۴ و ۱۳۸۷ منطقه مورد مطالعه با خشکسالی متوسط و درسال ۱۳۷۴ با ترسالی بسیار شدید مواجه بوده است. همچنین براساس شاخص PNPI در سالهای  ۱۳۸۰و ۱۳۸۲ منطقه با خشکسالی ضعیف و در سال های ۱۳۷۸، ۱۳۷۹، ۱۳۸۶ با خشکسالی شدید و در سال های ۱۳۸۴، ۱۳۸۷ با خشکسالی بسیار شدید مواجه بوده است. خشکسالی های این دوره سبب کاهش سطوح زیر کشت در روستاهای دهستان هشیوار گردیده و ناپایداری توسعه در زمینه های اقتصادی واجتماعی بخصوص  کاهش درآمد ومهاجرت را به همراه داشته است.دربررسی پرسشنامه ای تاثیر خشکسالی بر ابعاداقتصادی و اجتماعی مردم روستاهای منطقه مورد مطالعه، ۷۳ درصد به تاثیرخیلی زیاد و ۲۵ درصد به تاثیر زیاد و۲درصد به تاثیرکم آن اذعان داشته اند.

کلیدواژه ها

خشکسالی, ناپایداری توسعه, دهستان هشیوار, شهرستان داراب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.