شناسایی و اولویت بندی موانع یکپارچهسازی اراضی کشاورزی در ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAE-13-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسلم سواری

استادیار، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.

عباس میرزایی

استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.

زینب اسدی

دانش آموخته کارشناسی ارشد توسعه روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.

چکیده

چکیده مقدمه و هدف: شناخت و بررسی تنگناها و مشکلات توسعه کشاورزی در جوامع روستایی اولین گام در فرایند توسعه روستایی محسوب میشود. عموما بیشتر اندیشههای جدید پیرامون یکپارچهسازی و ساماندهی اراضی مطرح شده است اما نتوانسته، اجرای موفقیتآمیزی داشته باشد. در این راستا این تحقیق با هدف کلی شناسایی و اولویتبندی موانع یکپارچهسازی اراضی کشاورزی در ایران براساس دیدگاه کارشناسان با استفاده از روش تصمیمگیری چندمعیاره انجام شد. مواد و روشها: جامعه آماری پژوهش شامل ۲۵ نفر اعضای هیات علمی و کارشناسان صاحب نظر که به مسایل مدیریت اراضی، خردی و پراکندگی آگاهی دارند در نقاط مختلف ایران برای مطالعه انتخاب شدند. جهت بررسی موانع یکپارچهسازی ۴۳ مانع شناسایی شده در قالب شش محور اصلی (موانع اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، زراعی و اکولوژیکی، آموزشی و حرفهای، سیاسی و قانونی، فنی و زیرساختی) براساس چهار معیار توسعه کشاورزی، قابلیت اصلاح شدن، خودکفایی، کاهش فقر و ناامنی غذایی اولویتبندی شدند. وزندهی به معیارها براساس روش آنتروپی و اولویتبندی موانع براساس دو روش موریس و SAW انجام شد. یافتهها: نتایج تحقیق نشان داد در اکثریت موارد نتایج دو روش مانند هم بود. نتایج ارزیابی کلی گزینههای مورد بررسی براساس دو روش ساو و موریس نشان داد که در روش ساو مهمترین موانع به ترتیب شامل سیاسی و قانونی، فنی و زیرساختی، اقتصادی، آموزشی و حرفهای، اجتماعی و فرهنگی است. اما در روش موریس به ترتیب موانع شامل آموزشی و حرفهای، فنی و زیرساختی، اقتصادی، زراعی و اکولوژیکی، سیاسی و قانونی، اجتماعی و فرهنگی است. نتایج نشان داد که نتایج دو روش موریس و SAW در بیشتر موارد شبیه بود. بحث و نتیجهگیری: در این راستا براساس نتایج پژوهش پیشنهاداتی در زمینه توسه زیرساختها، برطرف نمودن موانع قانونی و سیاسی و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی جهت بهکارگیری نیروی مازاد جوامع روستایی در اثر اجرای طرح یکپارچهسازی ارائه شد.

کلیدواژه ها

یکپارچه سازی اراضی, مدیریت اراضی, توسعه کشاورزی, امنیت غذایی, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.