پیامدهای تغییر اقلیم بر زراعت گندم دیم و ارتباط آن با رانت در ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAE-13-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم رضایی

استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مدیریت کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

فرهاد شیرانی بیآبادی

استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان .

فرزانه بهادران

دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان .

چکیده

مقدمه و هدف: امروزه، تغییر اقلیم در کوتاه مدت و بلندمدت یکی از پرچالش­ترین مباحث دنیاست. اثرات منفی تغییر اقلیم بر کشورهای با اقلیم خشک تر و درآمد پایین­تر شدیدتر است. به­علاوه، تاثیرگذاری تغییرات اقلیم بر محصولات دیم به دلیل جبران­ناپذیر بودن اثرات با تغییرات آبیاری، بیشتر است. بر این اساس، این مقاله با هدف بررسی پیامدهای تغییر اقلیم و ارتباط آن با رانت برای محصول گندم دیم انجام گرفته است. مواد و روش­ها: برای بررسی وجود ارتباط غیرخطی تغییر اقلیم با رانت گندم دیم، با استفاده از اطلاعات زراعی طی سال­های ۹۶- ۱۳۸۱ و داده­های هواشناسی، رهیافت ریکاردین و تکنیک پانل­دیتا به­ کار گرفته شد. یافته­ها: بر اساس مدل اثرات ثابت، بارش تجمعی برداشت، مجذور دمای فصل برداشت، دمای پاییز، بارش تجمعی فصل پاییز، حاصلضرب دما و بارش تجمعی خردادماه اثر مثبت و معنی­دار و حاصلضرب دما و بارش فصل برداشت، دمای خرداد و مجذور دمای فصل برداشت اثر منفی و معنی­داری بر رانت داشته­اند. به­­علاوه، با افزایش دمای فصل برداشت ارتباط غیرخطی تایید می­شود. با افزایش یک درجه دمای برداشت  تا نقطه بحرانی ۳/۳۶ درجه سانتی­گراد، رانت ۰۶/۰ درصد افزایش می­یابد و با افزایش دما بعد از این نقطه بحرانی، کاهش خواهد یافت. بحث و نتیجه­گیری:  توسعه ارقام مقاوم به کاهش بارندگی و دمای بالا می­تواند به جلوگیری از کاهش رانت کمک کند. به علاوه، با توجه به آسیب پذیری کشور در قبال تغییراقلیم، آموزش و راهبری در تمام زیر بخش های اقتصادی و تدوین یک برنامه جامع و اقدام عملی جهت تطبیق و مقابله با این پدیده برای کاهش اثرات سوء آن ضروری است.

کلیدواژه ها

تغییرات اقلیم, اثرات نهایی, گندم دیم, داده های تلفیقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.