برآورد نسبت شکاف فناوری ارقام مختلف برنج در استان گیلان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAE-14-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا اسفنجاری کناری

استادیار، گروه اقتصادکشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی‬، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

سیده سودابه هاشمی چافچیری

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه اقتصادکشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

محمد حسین منهاج

دانشیار، گروه اقتصادکشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی‬، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

چکیده

مقدمه و هدف: اگرچه کارایی فنی واحدهای همگن که بر اساس یک تابع مرزی تعیین شوند قابل مقایسه هستند، اما چنین مقایسه­ای برای واحدهایی که تحت فناوری های متفاوت باشند، صحیح نمی­باشد و این موضوع زمانی رخ می دهد که کارایی فنی ارقام مختلف یک محصول مورد مقایسه قرار گیرند. هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی کارایی و نسبت شکاف فناوری(TGR) ارقام مختلف برنج در استان گیلان میباشد. مواد و روش­ها: در این مطالعه به منظور تعیین نسبت شکاف فناوری از روش فرامرزی(Metafrontier)  استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شامل برنجکاران استان گیلان در سال ۱۳۹۶ می باشد. در تعیین حجم نمونه از روش نمونه گیری طبقه ای استفاده شد. یافته­ ها: نتایج نشان داد طیف میانگین کارایی فنی گروهی ارقام مختلف برنج بین ۷۶% تا ۹۳% است. در واقع در صورت پرشدن شکاف تکنیکی بین کشاورزان مورد بررسی، می­توان به طور متوسط مقدار تولید ارقام هاشمی، دم سیاه، علی کاظمی، جمشیدجو، شیرودی و خزر را به ترتیب ۴۷، ۷، ۲۳، ۱۲، ۸ و ۱۵ درصد افزایش داد. همچنین نتایج نشان داد که بالاترین و پایین ترین نسبت شکاف فناوری ارقام مورد مطالعه به ترتیب مربوط به رقم هاشمی (۹۶/۰) و رقم خزر (۴۵/۰) می باشد. بر اساس نتایج متغیرهای درآمد، شاخص مکانیزاسیون، شغل اصلی کشاورز، مالکیت، تجربه و اندازه زمین اثر مثبت و معنی دار و متغیر مشکلات تولید اثر منفی و معنی دار بر کارایی فنی کشاورزان داشته اند. بحث و نتیجه­ گیری: در پایان پیشنهاد شد تا ارقام هاشمی و دم سیاه که دارای نسبت شکاف فناوری بالاتری بودند به منظور استفاده پایدارتر از نهاده های مصرفی در بلند مدت و به تدریج افزایش یابند.

کلیدواژه ها

کارایی فنی, نسبت شکاف فناوری, برنج, گیلان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.