تحلیل تجربی نوسانات بهره وری عوامل تولید غلات ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAE-14-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 112
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حشمت اله قلی زاده

دانشجوی دکتری علوم اقتصادی، گروه اقتصاد، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

شهریار نصابیان

دانشیار گروه اقتصاد، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

رضا مقدسی

گروه اقتصاد، ترویج و آموزش کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

علیرضا امینی

دانشیار گروه اقتصاد، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

مقدمه و هدف: غلات شامل محصولات گندم، جو، برنج و ذرت دانه­ای بوده و در تغذیه انسان و دام دارای اهمیت می­باشند. این محصولات جزء محصولات استراتژیک به­ حساب آمده و همواره مورد توجه سیاستگزاران بوده­اند. هدف مطالعه حاضر بررسی تحلیل نوسانات بهره­وری کل عوامل تولید غلات ایران بر اساس شاخص­های مختلف در دوره زمانی ۱۳۹۶-۱۳۶۷ می­باشد و داده­های مورد نیاز از گزارش های وزارت جهاد کشاورزی استخراج شده است.                                 مواد و روش­ها: در این پژوهش از شاخص­های مالم کوئیست، فارپریمونت و هیکس- مورستین استفاده شده است.  یافته­ها: نتایج نشان داد که متوسط تغییرات بهره وری کل عوامل  گندم، جو، برنج و ذرت دانه ای بر اساس شاخص مالم کوئیست (۱۷، ۲۱، ۲۰، ۲۱)، شاخص  فارپریمونت (۲۵، ۸ ،۱۰، ۱۱) و شاخص  هیکس- مورستین (۷، ۱، ۲، ۳) درصد افزایش یافته است. تغییرات هر سه شاخص عمدتا ناشی از بهبود تغییرات تکنولوژیکی است. بحث و نتیجه­گیری: به منظور افزایش تولید غلات و نیل به خودکفایی در تولید این محصولات راهبردی،  ارتقای بهره­وری عوامل تولید از طریق کاربرد تکنولوژی های جدید  و مصرف بهینه نهاده ها باید مورد توجه بیشتر قرار گیرند. یافته های تحقیق حاضر دلالت بر روند صعودی اما ضعیف بهره وری کل عوامل تولید محصولات مزبور دارد. لذا ظرفیت های مناسبی برای ارتقاء بهره وری وجود دارد.

کلیدواژه ها

کشاورزی ایران, استفاده از شاخص های بهره وری, مالم کوئیست, فارپریمونت و هیکس- مورستین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.