بررسی تاثیر حکمرانی درآمدهای نفتی بر رشد اقتصادی کشورهای عضو اوپک با تاکید بر توسعه بازار سهام رویکرد مدل (PVAR GMM)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه اقتصاد کلان، دوره: 18، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_JES-18-39_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 57
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن جعفری

دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

مرضیه اسفندیاری

گروه اقتصاد ، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

مصیب پهلوانی

دانشگاه سیستان وبلوچستان

چکیده

مدیریت درآمد حاصل از منابع طبیعی و نحوه تخصیص آن بین مصرف و سرمایه گذاری بر رشد اقتصادی تاثیر بسزایی دارد. نقش توسعه بازار مالی از طریق بازار سهام بر تاثیر حکمرانی درآمدهای نفتی یا تاثیر سرمایه گذاری درآمدهای نفتی توسط بخش دولتی و خصوصی بر رشد اقتصادی در مطالعات پیشین کمتر مورد توجه بوده است. مطالعه حاضر به بررسی تاثیر حکمرانی درآمدهای نفتی بر رشد اقتصادی کشورهای منتخب عضو اوپک پرداخته است. نتایج نشان می دهد که شاخص های حکمرانی درآمدهای نفتی یا به عبارت دیگر، سهم سرمایه گذاری بخش دولتی از درآمدهای نفتی و سهم سرمایه گذاری بخش خصوصی از درآمدهای نفتی، تاثیر مثبتی بر رشد اقتصادی در کشورهای مورد بررسی دارند. همچنین، شاخص های توسعه بازار سهام تاثیر مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی دارد. اثر متقابل سهم سرمایه گذاری بخش دولتی و خصوصی از درآمدهای نفتی و شاخص های توسعه بازار سهام، باعث تقویت اثر سهم سرمایه گذاری بخش دولتی و خصوصی از درآمدهای نفتی بر رشد اقتصادی می شود. در نهایت، درآمدهای نفتی از تاثیر معنادار مثبتی بر رشد اقتصادی کشورهای مورد بررسی برخوردار می باشد، اما، با افزایش سرعت درآمدهای نفتی، رشد اقتصادی کشورهای مورد بررسی کاهش یافته و بیانگر وجود پدیده نفرین منابع طبیعی یا بیماری هلندی در کشورهای مورد بررسی می باشد.

کلیدواژه ها

حکمرانی درآمد نفت, بازار سهام, رشد اقتصادی, نفرین منابع طبیعی, مدل PVAR GMM

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.