حقوق تنظیمی بانکی و آسیب های آن در نظام بانکی ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات حقوقی، دوره: 26، شماره: 103
  • کد COI اختصاصی: JR_LAWRS-26-103_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 46
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین زارعی

دانشیار دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی.

محمدعلی متانی

دانشجوی دکترای حقوق عمومی،،دانشگاه شهیدبهشتی.

چکیده

موضوع مقاله حاضر تبیین موجهات مداخله دولت در نظام بانکی با هدف تنظیم بازار بانکی است؛ بانک ها به دلایل مشکلاتی چون وجود عدم تقارن اطلاعات، رقابت های مخرب و افراطی و مخاطرات رفتاری، در معرض شکست بازار قرار دارد و از این رو، مداخله دولت جهت تنظیم نظام بانکی ضروری به نظر می رسد. سوال اصلی این مقاله آن است که در پرتو نظریه های منفعت عمومی و خصوصی، مداخلات تنظیمی دولت در حوزه بانکی چگونه تبیین و توضیح داده می شود و چالش های این مداخله در نظام حقوقی ایران چیست؟ از این منظر پس از بررسی مبانی نظری حاکم بر حقوق تنظیمی بانکی، انواع ابزارهای دولت در تنظیم ساختار بازار و رفتار بازیگران در حوزه بانکی مورد بررسی قرار می گیرد و ذیل هر یک موضع نظام حقوقی ایران نیز به بحث گذاشته می شود. با توجه به اینکه وجود نهاد تنظیم گر مستقل و متخصص در حوزه بانکی یکی از مهم ترین ارکان نظام تنظیمی بانکی کارآمد است، برخی الزامات نهادی و ساختاری آن نیز مورد بررسی قرار می گیرد. در نهایت، به برخی از مهم ترین چالش های نظام تنظیمی بانکی در ایران اشاره می شود.

کلیدواژه ها

حقوق تنظیمی, تنظیم بانکداری, بانک مرکزی, ابزارهای تنظیم, نهاد تنظیم گر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.