اثربخشی گروه درمانی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودبیمارانگاری و اضطراب مردان مبتلا به درد مزمن

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی سلامت، دوره: 10، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_HPJ-10-38_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 57
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی رضا سرافراز

استادیار روانشناسی بالینی، گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران،

احسان بدایت

دانشجوی دکتری روانشناسی بالینی، گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران،

شهرزاد درخشان

کارشناس ارشد روانشناسی عمومی، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مرودشت، مرودشت، ایران،

چکیده

مقدمه: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر کاهش استرس بر اساس ذهن آگاهی بر خودبیمارانگاری و اضطراب مردان مبتلا به درد مزمن انجام شد. روش: روش این پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش­آزمون- پس­آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل بیماران مرد مبتلا به درد مزمن عضلانی - اسکلتی مراجعه کنند به مراکز توان بخشی شهر شیراز در شش ماهه دوم سال ۱۳۹۸ بوده­اند. با توجه به ارزیابی اولیه، تعداد ۳۰ نفر از بیمارانی که نمره بالاتری در پرسشنامه شدت درد مزمن مک­گیل کسب کردند، با استفاده از روش نمونه­گیری هدفمند، به ­عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به ­صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (۱۵ نفر) و کنترل (۱۵ نفر) گمارده شدند. به ­منظور جمع­ آوری اطلاعات از پرسشنامه ­های خودبیمارانگاری اهواز و اضطراب کتل در دو مرحله پیش­آزمون و پس آزمون استفاده شد. جهت تجزیه ­و­تحلیل داده ­ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. یافته ها: نتایج حاصل از تحلیل داده های پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش­آزمون، بین میانگین نمرات پس ­آزمون افراد گروه آزمایش و کنترل در متغیرهای خودبیمارانگاری و اضطراب، تفاوت معناداری وجود داشت. نتیجه گیری: درمجموع، پیشنهاد می ­شود که مشاوران، روان­شناسان و روان­درمانگران، از نتایج گروه درمانی مبتنی بر کاهش استرس بر اساس ذهن ­آگاهی به عنوان مداخله­ای سودمند، جهت کاهش خودبیمارانگاری و اضطراب افراد مبتلا به درد مزمن، بهره ببرند.

کلیدواژه ها

اضطراب, خودبیمارانگاری, دردمزمن, ذهن آگاهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.