شناسایی واکنش های شناختی پزشکان بهبودیافته از بیماری کووید-۱۹: یک مطالعه پدیدارشناسانه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی سلامت، دوره: 10، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_HPJ-10-38_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مسعود محسن الحسینی

دانشجوی کارشناسی ارشد مشاوره خانواده دانشگاه تهران، تهران، ایران.

فهیمه باهنر

دانشجو دکتری گروه مشاوره، دانشگاه اصفهان

محمدحسن آسایش

استادیار، بخش تخصصی مشاوره، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: کارکنان مراقبت­های بهداشتی و درمانی در خط اول مبارزه با بیماری کووید-۱۹ می­باشند. این پژوهش با هدف شناسایی واکنش­های شناختی پزشکان بهبودیافته از بیماری کووید-۱۹ انجام شد. روش: در پژوهش حاضر از شیوه پدیدارشناسی استفاده شد. جامعه این پژوهش شامل پزشکان بهبودیافته از بیماری کروناویروس در شهر یزد بود. ۱۳ نفر به صورت نمونه­گیری هدفمند انتخاب و مورد مصاحبه ساختار نیافته و عمیق قرار گرفتند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش کلایزی استفاده شد. یافته ها: تجزیه وتحلیل داده ها منجر به تولید ۲ مضمون اصلی، ۱۲ مضمون فرعی و ۴۰ مفهوم اولیه گردید. مضمون اصلی نخست «واکنش های شناختی سازگارانه» بود. واکنش­های شناختی سازگارانه شامل مجموعه واکنش­هایی بود که مضمون های فرعی       ۱- اندیشه والا، ۲- شفقت به خود، ۳- خود ارنقایی، ۴- توانش شناختی و ۵- خودباوری پیروزمندانه را دربر می گرفت. مضمون اصلی دوم «واکنش های شناختی ناسازگارانه» بود. واکنش های شناختی ناسازگارانه شامل مجموعه واکنش­هایی بود که مضمون های فرعی     ۱- تحریفات شناختی، ۲- اندیشناکی ذهن، ۳- تردید، ۴- بی­اعتمادی، ۵- سرزنش گری، ۶- نارضایتی ذهنی ۷- سردرگمی ذهنی بود. نتیجه گیری: درمجموع نتایج این پژوهش نشان داد که تجربه مبتلایان به کووید-۱۹ دارای طیف متنوعی از واکنش های شناختی سازگارانه و واکنش های شناختی ناسازگارانه بوده و این واکنش­ها بعضا مشابه و در برخی واکنش­ها متفاوت هستند. این پژوهش رهیافتی برای ادامه بررسی واکنش­های روان­شناختی و تدوین پروتکل­های مداخلاتی در این حوزه می­ باشد.

کلیدواژه ها

واکنش های شناختی, شناخت, کووید-۱۹, مطالعه پدیدارشناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.