بررسی اثر آلاییدن ۵/۲% مولی سریم بر رفتار الکتروتنگش پیزوسرامیک عاری از سرب (

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مواد نوین، دوره: 10، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_JNMMI-10-35_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 67
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه حیاتی

دانشجوی دکترای مهندسی مواد، پژوهشگاه مواد و انرژی، کرج

محمد علی بهره ور

دانشیار و عضو هیات علمی پژوهشگاه مواد و انرژی، کرج

تورج عبادزاده

استاد و عضو هیات علمی پژوهشگاه مواد و انرژی، کرج

چکیده

در این پژوهش رفتار الکتروتنگش سرامیک های بدون سرب[(Ba۰.۸۵Ca۰.۱۵)۱-xCex/۲](Zr۰.۱Ti۰.۹)O۳ (BCCexZT) که با استفاده از روش تف جوشی حالت جامد تهیه شدند، بررسی شد. این سرامیک ها درمحدوده ی دمایی °C۱۴۵۰-۱۳۵۰ به مدت ۴ ساعت تف جوشی شدند و نقش آلاینده ی سریا بر رفتار الکتروتنگش آن ها مطالعه شد. فازهای بلوری و ریزساختار نمونه ها با استفاده از روش های پراش اشعه ی X (XRD) و میکروسکوب الکترونی (SEM) مطالعه شدند و از اندازه گیری منحنی های هیسترزیس کرنش-میدان و قطبش-میدان در دماهای مختلف برای محاسبه ی ضرایب الکتروتنگش استفاده شد. وابستگی دمایی قطبش و کرنش القایی از میدان نشان داد که ضرایب الکتروتنگش به دست آمده از هر دو نوع قطبش و کرنش تک قطبی و دو قطبی تقریبا با هم برابر است و با توجه به این که دمای کوری ترکیب BCCe۰.۰۲۵ZT در نزدیکی دمای محیط واقع شده است، در کل محدوده ی دمایی ̊C۱۱۰-۲۰ در حدود ۹۰ تا ۱۰۰% از قطبش و کرنش القایی به اثر الکتروتنگش نسبت داده می شود. ب. بر اساس نتایج به دست آمده، نمونه ی BCZT حاوی ۵/۲% مولی سریم که در دمای °C۱۴۵۰ تف جوشی شد بزرگترین ضرایب الکتروتنگش m۴/C۲ ۰۶۳/۰=Q۳۳ و m۲/V۲۱۶-۱۰×۴/۳ M۳۳= را دارا بود که از مقادیرگزارش شده برای انواع ترکیب های BZT-۵۰BCT در سایر مقالات بزرگتر بوده و این ترکیب را قابل رقابت با انواع ترکیب های بر پایه ی سرب می نماید.

کلیدواژه ها

سرامیک بدون سرب BZT-۵۰BCT, CeO۲, فروالکتریک, الکتروتنگش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.