بررسی فرایند رسوب گذاری گاما پرایم (γ') تحت تاثیر کرنش در سوپر آلیاژ پایه نیکل Nimonic۸۰A

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مواد نوین، دوره: 12، شماره: 43
  • کد COI اختصاصی: JR_JNMMI-12-43_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود میزایی

دانشجوی دکتری، گروه مهندسی مواد، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

علیرضا خدابنده

استادیار، گروه مهندسی مواد، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

حمید رضا نجفی دژده منفرد

-استادیار، گروه مهندسی مواد، دانشکده فنی و مهندسی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

غلامرضا ابراهیمی

استاد، گروه مهندسی مواد و متالورژی، دانشکده مهندسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

رفتار رسوب گذاری گاما پرایم (γ') تحت تاثیر کرنش در سوپر آلیاژ Nimonic۸۰A با استفاده از آزمون رهایی تنش در محدوده حرارتی °C۱۰۰۰ - ۹۰۰ و نرخ کرنش s-۱ ۰۰۱/۰ مورد بررسی قرار گرفت. دمای انحلال و رسوب گذاری فاز گاماپرایم (γ') در پژوهش حاضر درمحدوده حرارتی °C۹۵۰ تا °C۹۶۰ می باشد که با استفاده از آنالیز حرارتی، تعیین گردید. نتایج نشان می دهدکه دمای انحلال گاما پرایم (γ') یا رسوب گذاری تابع دما و میزان کرنش اعمالی می باشد. در واقع با افزایش دمای آزمون رهایی تنش، زمان های شروع رسوب گذاری در محدوده حرارتی °C ۹۰۰ تا °C ۹۵۰ کاهش یافته و سپس در دمای °C۹۷۵ افزایش یافته است. همچنین در دمای °C ۱۰۰۰ در کرنش ۰۵/۰، هیچ گونه رسوب گذاری در نمونه مشاهده نشد اما با افزایش میزان کرنش ۲/۰ رسوب گذاری ابتدا رخ داده و با گذشت زمان مجددا در زمینه حل شده است. دمای انحلال رسوب های گاماپرایم (γ') در کرنش های کم (۰۵/۰) تحت تاثیر کرنش نمی باشد (برخلاف کرنش ۲/۰). منحنی رسوب گذاری – زمان- دما (PTT) برای سوپر آلیاژ Nimonic ۸۰A، با استفاده از زمان های شروع و پایان رسوب گذاری حاصل از منحنی های رها یی تنش، رسم و مورد بررسی قرار گرفت. همچنین ریزساختار نمونه ها، به منظور راستی آزمایی نتایج آزمون رها یی تنش با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی انتشار میدانی FESEM)) مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.

کلیدواژه ها

سوپر آلیاژ Nimonic ۸۰A, آزمون رهایی تنش, رسوب گذاری دینامیک, گاما پرایم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.