بررسی و تحلیل تاثیر نظام اندیشگانی نیچه بر فرم بخشی نمایشنامه “بودا” اثر کازانتزاکیس
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: مجله ی پژوهش های ادبی فلسفی، دوره: 1، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_LIUM-1-1_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 119
نویسندگان
استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه الزهرا، تهران: ایران
دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده هنر، دانشگاه سوره، تهران، ایران
چکیده
فلسفه نیچه و فهم او از زندگی، در ارتباط نزدیک با اساطیر و هنر قرار داشته و این امر از نظام معرفتی اش که موقوف بر تعامل و تقابل دو امر دیونیزوسی و آپولونیست، دریافت می شود. اهمیت جایگاه هنر و درام در نگاه نیچه آنجاست که او تراژدی و درام را برترین هنرها به شمار آورده، و متعاقبا هنر را تایید زندگی می داند. این نگرش نیچه در باب هنر، به هویتبخشی نظامی از درام آرمانی و والا منتج شده است که نه به صورت صریح، اما در لابلای گزاره های او می توان اصول آن را یافت. از سوی دیگر، نیکوس کازانتزاکیس، به عنوان یکی از هنرمندان متاثر از آراء و اندیشه های نیچه، تلاش کرده است تا در بستر درام، به این داده ها و شاخص های نیچه در هنر والا فرم و شکل ببخشد و از آن مفاهیم و اصول، در دو بخش فرم و محتوای آثارش بهره ببرد. لذا این مقاله سعی بر آن دارد تا با روشی توصیفی- تحلیلی به بررسی جایگاه نظام اندیشگانی نیچه در حوزههایی چون ابرانسان، تقابل والاتباران و فرودستان و آری گویی به حیات در شکل و ساخت نمایشنامه "بودا" اثر کازانتزاکیس بپردازد. نتایج این پژوهش نشان خواهد داد که نظام فلسفی نیچه، نوشتار این مولف، به ویژه نمایشنامه بودا را در چهار ساحت شخصیت (قهرمان/ ضدقهرمان)، دیالوگ (برجسته سازی در زبان)، صحنه (امر مکانی) و کاربست موسیقی تحت تاثیر قرار داده و اثر مستقیم طرحواره های اصلی نیچه، در این نمایشنامه نمود بیرونی به خود گرفته است. لذا با بررسی چگونگی، کارکرد و سازوکار مفاهیم و داده های فلسفی نیچه، می توان از ساخت، محتوا و نظام روایی نمایشنامه بودا تعریفی نو ارائه داد.کلیدواژه ها
نقد فلسفی, نیچه, کازانتزاکیس, نمایشنامه بودااطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.