اقتصاد آبی و قدرت دریایی با تاکید بر ایران
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: اولین همایش ملی آمایش سرزمین با تاکید بر دریا، بنادر و سواحل
- کد COI اختصاصی: CLPEP01_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 397
نویسندگان
استادیار جغرافیای سیاسی دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران، تهران ایران
دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی دانشگاه شهید بهشتی، تهران ایران
دانشآموخته جغرافیای سیاسی دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره)، نوشهر ایران
چکیده
در حالی که اقتصاد آبی با تمام مسائل اقتصادی در حوزه دریایی سر و کار دارد، قدرت دریایی برخی از اجزای اقتصاد آبی را در برمیگیرد. دولتها در سالهای اخیر بر توسعه زیرساختهای فراساحلی تاکید زیادی داشته است. اقتصاد آبی به عنوان »اقتصاد اقیانوس پایدار«، نیاز به استفاده ازفعالیتهای اقتصادی متعادل در قلمرو اقیانوس دارد که اکوسیستم دریایی را قادر میسازد تا انعطاف پذیر و سالم بماند. گستره های آبی یکی از منابع و عناصر قدرت دریایی کشورها محسوب میشوند. به همین جهت کشورها با هدف اینکه به عنوان یک قدرت دریایی تاثیرگذار در جهان مطرح شوند، توجه ویژهای به اقتصاد آبی یا دریامحور دارند. مقاله حاضر با اشاره به مولفه های مهم اقتصاد آبی از دیدگاه کارشناسان بر اساس مدل دلفی فازی و انتخاب ۱۱ نفر از کارشناسان نخبه و منابع فارسی و لاتین با استفاده از روش دلفی و بر اساس نظریه گونتر پاوئلی، بهدنبال پاسخ به این سوالات است که مفهوم و شاخصهای اقتصاد آبی کدامند؟ رابطه بین اقتصاد آبی و قدرت دریایی چیست؟ نتایج این پژوهش نشان میدهد که شاخصهای اقتصاد آبی عبارتند از گردشگری دریایی، حمل ونقل، بنادر و لجستیک دریایی، ماهیگیری، تولیدات دریایی، بیوتکنولوژی دریایی، آموزش و تحقیق دریایی، فناوری ارتباطات و اطلاعات دریایی، منابع دریایی، انرژیهای تجدیدپذیر دریایی و نیز بر طبق نتایج تحقیق مشخص شد بین اقتصاد آبی و قدرت دریایی همگرایی معناداری وجود دارد و توجه و تمرکز بر اقتصاد آبی، پیشنیاز برخورداری از قدرت دریایی شایسته برای ایران است.کلیدواژه ها
اقتصاد آبی، قدرت دریایی، توسعه پایدار،قدرت مل۶ی فراگیر، نظریه گونتر پاوئلی.مقالات مرتبط جدید
- تبیین نقش دانش سنتی بوم شناختی در مدیریت خدمت اکوسیستمی تنظیم اقلیم
- معرفی ابزار اسپارکر در شناسایی بهینه ی ساختگاه های سازه های ساحلی بنادر در راستای توسعه پایدار
- نقش هوش مصنوعی در حمل و نقل دریایی
- عوامل موثر بر توسعه صنایع دریایی با رویکرد اقتصاد دریا محور
- Blue Horizons: Innovations and Opportunities in Marine Resource Management and Development
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.