اثربخشی روان درمانی مثبت نگر بر ناگویی هیجانی و افکار منفی تکرارشونده در بیماران قلبی- عروقی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی سلامت، دوره: 12، شماره: 45
  • کد COI اختصاصی: JR_HPJ-12-45_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 80
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کامران پورمحمدقوچانی

دکتری تخصصی روانشناسی بالینی، گروه روانشناسی بالینی، واحد بین المللی کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران

سارا ماندنی زاده صفی

کارشناسی ارشدمشاوره وراهنمایی،دانشگاه آزاداسلامی واحدعلوم تحقیقات اهواز،ایران

جعفر نوری

استادیارگروه روانشناسی،موسسه آموزش عالی غیرانتفایی شاندیز،مشهد،ایران

چکیده

مقدمه: باتوجه به نقش مشکلات روان­شناختی در ابتلا و عود بیماری قلبی -عروقی در افراد، ضروری است تا ضمن شناسایی این عوامل، نسبت به درمان آنها اقدام نمود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روان­درمانی مثبت­نگر بر ناگویی هیجانی و افکار منفی تکرارشونده در بیماران قلبی -عروقی انجام شد. روش: روش پژوهش نیمه آزمایشی، طرح پیش­آزمون -پس­آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری ۳ ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی بیماران قلبی -  عروقی مراجعه کننده به بیمارستان قلب امام رضا (ع) شهر مشهد در سال ۱۴۰۰ بودند. از بین آنها ۳۰ نفر (۱۴ مرد و ۱۶ زن) به روش نمونه­گیری هدفمند، به­عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (۱۵ نفر) و گروه گواه (۱۵ نفر)، گمارده شدند. افراد گروه آزمایش، روان­درمان مبتنی بر دیدگاه روانشناسی مثبت­نگر را در ۶ جلسه، ۶۰ دقیقه­ای به­صورت انفرادی، دریافت کردند. جهت جمع­آوری اطلاعات از پرسشنامه­های آلکسی تیمیا تورنتو - ۲۰ (بگبی و همکاران، ۱۹۹۴) و افکار منفی تکرارشونده (مک­اوی و همکاران، ۲۰۱۰)، استفاده شد. داده­های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مکرر، تحلیل شد. یافته ها: باتوجه به نتایج پژوهش، در نمره­های متغیر نارسایی هیجانی و مولفه­های آن شامل؛ دشواری در شناسایی احساسات، دشواری در توصیف احساسات و تفکر عینی و متغیر افکار منفی تکرار شونده، با توجه به اثر اصلی مراحل زمانی، اثر اصلی مداخله روان درمانی و همچنین اثر تعاملی مراحل زمانی با مداخله روان­درمانی، تفاوت معناداری مشاهده شد (۰۱/۰> P). نتیجه گیری: روان­درمانی مثبت­نگر بر کاهش ناگویی هیجانی و افکار منفی تکرار شونده در بیماران قلبی -  عروقی دارای اثربخشی و کارایی بود.

کلیدواژه ها

روان درمانی مثبت نگر, ناگویی هیجانی, اقکار منفی تکرار شونده, بیماران قلبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.