سنجش و تحلیل منطقه ای نظام توزیع شرکت های دانش بنیان در کلان شهرها (مطالعه موردی: ۲۲ منطقه کلان شهر تهران)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 11، شماره: 43
  • کد COI اختصاصی: JR_JZPM-11-43_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید اکبری

PhD student in Geography and Urban Planning, Payame Noor University, Tehran, Iran.

نازنین زهرا ستوده

PhD Student of Economics, Razi University, Kermanshah, Iran.

کژال یاسمی

MsS in Development Economics, Razi University, Kermanshah, Iran

فاطمه فکری

PhD student in Geography and Urban Planning, Tabriz University, Tabriz, Iran.

چکیده

در حال حاضر آینده اقتصادی جهان با اقتصاد دانش بنیان در کلان­شهرهای جهان، به عنوان مکان­های اصلی توسعه، رقابت فزاینده­ای برای جذب و توسعه فعالیت­های دانش بنیان و ارتقای مزیت­های رقابتی خود گره خورده و گویا در بزنگاه کلان­شهرهای امروزی، کلیدواژە گشایش قفل دشواری­های مدیریتی، واژگان دانش و پژوهش است. در این بین کلان شهر تهران هم باسابقه طولانی پایتخت بودن در دهه­های اخیر بستری مناسب برای استقرار شرکت­های دانش بنیان را در پهنه خود فراهم کرده است ولی طبق شواهد موجود این شرکت­ها در سطح مناطق شهر به صورت برنامه­ریزی شده توزیع نشده است. در این امتداد این تحقیق با هدف سنجش و تحلیل منطقه­ای نظام توزیع شرکت­های دانش بنیان در مناطق ۲۲ گانه شهر تهران صورت گرفته است. نوع تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی است. برای تجزیه و تحلیل داده­ها از مدل وزن­دهی آنتروپی شانون و تکنیک ویکور و از روش همبستگی فضایی موران در محیط نرم­افزاریARC GIS  استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که از نظر تجمع و برخورداری از شرکت­های دانش بنیان، منطقه ۳ با میزان ویکور(۰) در جایگاه نخست و مناطق ۶ با میزان ویکور(۰۱۲/۰) و ۲ با میزان ویکور(۴۱۰/۰) به ترتیب در جایگاه های دوم و سوم قرارگرفته است. در مقابل مناطق ۱۳ با میزان ویکور(۹۹۹۱/۰)،  ۱۷ با میزان ویکور(۹۹۹۵/۰) و منطقه ۱۹ با میزان ویکور(۱) به ترتیب در جایگاه ۲۰، ۲۱ و ۲۲ قرار گرفتند. همچنین نتایج دیگر پژوهش نشان داد که بیشتر شرکت­ها در هسته مرکزی شهر تمرکز یافته اند و توزیع شرکت­ها دانش­بنیان در بین مناطق از الگوی استقرار زیرساخت­ها و خدمات پیشرفته در پهنه شهر، به­صورت خوشه­ای و جهت­دار است و به مناطق مرکزی و نیمه شمالی سوق دارند.

کلیدواژه ها

Regional Analysis, Knowledge Base Companies, Moran's Spatial Solidarity, vikor, Tehran metropolis

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.