ارزیابی عملکرد شهرداری های استان لرستان و رتبه بندی آن ها بر اساس شاخص های استاندارد

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 12، شماره: 45
  • کد COI اختصاصی: JR_JZPM-12-45_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوبخت سبحانی

دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه ازاد اسلامی، علوم تحقیقات تهران، ایران.

مریم بیرانوندزاده

دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری و پژوهشگر جهاد دانشگاهی واحد لرستان

هما قاسمیان

دانش آموخته کارشناسی ارشد ژئومورفولوژی- مدیریت محیطی دانشگاه خوارزمی

علیرضا صادقی

کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه تهران

چکیده

ارزیابی عملکرد شهرداری­ها یکی از ابزارهای اساسی و اصلی مدیریت صحیح شهر جهت تحقق اهداف، استراتژی ها و برنامه ریزی های آن نهاد می باشد در این راستا، هدف پژوهش حاضر ارزیابی عملکرد شهرداری­های ۱۱ نقطه شهری استان لرستان و رتبه­بندی آن ها بر اساس شاخص های استاندارد تدوین شده است. نوع تحقیق کاربردی، روش بکار گرفته شده توصیفی- تحلیلی، ابزار گردآوری داده­ها، مبتنی بر منابع اسنادی و کتابخانه ای است. شاخص های مورد مطالعه؛ در قالب تکنیک­های FTOPSIS و SWOT-AHP مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته­های حاصله از تکنیک تاپسیس فازی منعکس­کننده این مطلب است که در بخش حوزه شهرسازی و ماده صد؛ شهرستان خرم آباد، در بخش امور قراردادها و ترافیک و حمل ونقل شهرستان بروجرد، در بخش امور مالی شهرستان الیگودرز، در بخش حوزه خدمات شهری و حوزه اداری شهرستان خرم آباد و درنهایت در بخش مصوبات شوراها شهرستان الیگودرز در جایگاه های نخست واقع شده اند. نتایج حاصل از عوامل داخلی و بیرونی نشان می دهد که در بین نقاط فرصت ها، O۲(بهره گیری از نیروی تحصیل کرده متخصص)، در بین نقاط قوت ها S۱(وجود طرح های مصوب شهری در نقاط شهری موردمطالعه) در بین نقاط تهدیدها T۲ (عدم وجود منابع درآمدی پایدار کافی) و درنهایت در بین نقاط ضعف ها W۴(عدم رسیدگی مناسب به تخلفات مهندسین ناظر) بیشترین تاثیرگذاری را بر تدوین نوع راهبردهای چهارگانه داشته اند. بررسی اثر تغییرات وزنی چهار معیار اصلی و تاثیر آن ها بر نتایج در محیط نرم افزار Expert Choice، بیانگر آن است که راهبردهای مربوط به ST دارای بیشترین حساسیت و راهبرد WT دارای کمترین حساسیت عملکرد شهرداری ها برای مدیریت شهرها می باشد.

کلیدواژه ها

ارزیابی عملکرد, شهرداری, رتبه بندی, شاخص های استاندارد, لرستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.