بررسی اثر تلقیح با قارچ Serendipita indica و محلول پاشی برگی پتاسیم بر رشد و ویژگی های مورفوفیزیولوژیک زرین گیاه (Dracocephalum kotschyi) در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 33، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-33-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد مهری

گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران

مهدی قبولی

گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران

زهرا موحدی

گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران

چکیده

اهداف: تغذیه مناسب و همزیستی با میکروارگانیسم های مفید از جمله روش های بهبود رشد و افزایش مقاومت گیاهان در برابر تنش های غیرزیستی محسوب می شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر قارچ Serendipita indica و محلول پاشی برگی پتاسیم بر رشد و ویژگی های مورفوفیزیولوژیک زرین گیاه در شرایط تنش خشکی است. مواد و روش ها: این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح مختلف تلقیح با قارچ S. indica (تلقیح نشده و تلقیح شده با قارچ)، پتاسیم (۰، ۱ و ۳ درصد) و تنش خشکی (ظرفیت زراعی و ۵۰ درصد ظرفیت زراعی) می باشد.یافته ها: نتایج نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش زیست توده، محتوای نسبی آب، کلروفیل و پتاسیم می گردد. درحالیکه تلقیح با قارچ و تیمار با پتاسیم باعث افزایش صفاتی مانند زیست توده اندام هوایی و ریشه، محتوای نسبی آب، کلروفیل، پتاسیم و آنزیم های آنتی اکسیدان گردید و سبب کاهش آثار مضر تنش خشکی شد. تنش خشکی با افزایش نشت الکترولیت و مالون دی آلدئید باعث ناپایداری غشاء گردید در حالیکه تلقیح با قارچ و محلول پاشی پتاسیم میزان پراکسیداسیون لیپید و نشت الکترولیت را کاهش داد.نتیجه گیری: با توجه به اهمیت زرین گیاه و تاثیر افزایش زیست توده بر میزان ماده دارویی آن، تلقیح با قارچ S. indica و استفاده از محلول پاشی پتاسیم می تواند روش مناسبی جهت بهبود رشد این گیاه دارویی و افزایش مقاومت آن به تنش خشکی باشد.

کلیدواژه ها

زرین گیاه, تنش های غیرزیستی, قارچ اندوفیت, پتاسیم, آنزیم های آنتی اکسیدان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.