بررسی تاثیر تنش کمآبیاری بر عملکرد کمی و کیفی ارقام امیدبخش آفتابگردان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 33، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-33-4_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود امیدی نسب

دانشگاه شهید چمران اهواز

موسی مسکرباشی

استاد گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه شهید چمران اهواز

افراسیاب قهفرخی راهنما

دانشیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

اهداف:پژوهش حاضر بهمنظور شناخت و بررسی ویژگیهای مربوط به رشد و عملکرد و نیز سازگاری آفتابگردان بهخصوص در رابطه با شرایط کمآبی، اجرا گردید.مواد و روشها: این پژوهش بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و با دو عامل: آبیاری بهعنوان عامل اصلی و رقم بهعنوان عامل فرعی در مزرعه آزمایشی مرکز تحقیقات صفیآباد انجام گرفت.یافتهها: بررسی میانگینها نشان داد، تنش کمآبیاری شدید موجب کاهش ۰۳/۱۹ و ۹۷/۲۶، ۳۴/۲۴ و ۰۸/۴۵ درصد بهترتیب در ارتفاع ساقه، قطر ساقه، قطر طبق و عملکرد بیولوژیک گردیده است. عملکرد و اجزاء عملکرد دانه ارقام آفتابگردان نیز تحت تاثیر تنش کمآبیاری مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج بهدست آمده نشان از کاهش ۶۹/۴۵، ۹۴/۴۹ و ۵۰ درصدی، بهترتیب در تعداد دانه در طبق، وزن دانهها در طبق و عملکرد دانه داشت. از سوی دیگر، درصد روغن دانه هم تحت تاثیر کمآبیاری بهمیزان ۶۷/۲۶ درصد کاهش پیدا کرد. رقم اسکار در تیمار شاهد با میانگین عملکرد دانه ۳۴/۵ تن در هکتار و رقم شکیرا در شرایط تنش کمآبیاری شدید با میانگین عملکرد دانه ۶۷/۲ تن در هکتار، بهترتیب بیشترین و کمترین عملکرد دانه در هکتار را تولید نمودند، نتیجهگیری: علیرغم مقاومت نسبی آفتابگردان به تنش کمآبی، حداکثر عملکرد دانه در شرایط آبیاری نرمال تولید میگردد. در نهایت نیز ارقام فلیکس و لاباد با توجه به عملکرد دانه بالا و حفظ عملکرد در شرایط تنش کمآبیاری بهعنوان ارقام پر محصول و سازگار به منطقه دزفول و مناطق مشابه پیشنهاد میگردند.

کلیدواژه ها

عملکرد دانه, درصد روغن, کمآبی, رقم, فلیکس, لاباد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.