بررسی معناشناسی واژه استکبار در قرآن کریم بر اساس محور هم نشینی واژگان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم قرآنی، دوره: 13، شماره: 50
  • کد COI اختصاصی: JR_QSF-13-50_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاروق نعمتی

. دانشیار گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

محمد مهدی روشن چسلی

استادیار، گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

یکی از حوزه های نسبتا جدید در عرصه مطالعات زبان شناسی، روش معناشناسی است که بیشترین کاربرد را در تحلیل متون و فهم ساختار آن دارد. دانش معنی شناسی با مطالعه علمی معنی، می کوشد تا به روابطی که میان واحدهای معنایی، یعنی جفت های لفظ- معنا و یا روابط معنا- معنا وجود دارد، دست یافته و توصیفی دقیق از این روابط ارائه کند. در این میان، قرآن کریم با توجه به قدسی بودن متن آن و منزه بودنش از سهو و خطای بشری، از اعتبار بالاتری نسبت به سایر متون برخوردار است و از این رهگذر، بررسی ساختار متن و نحوه استعمال واژگان در این کتاب آسمانی، می تواند روش مناسبی در فهم هرچه دقیق تر معانی آن باشد. در این پژوهش با بهره گیری از رویکرد هم زمانی (synchronic) و در راستای معاناشناسی توصیفی، در پی آن هستیم تا با تامل صرف در قرآن کریم عصر نزول، جدای از پیش فرض ها، مفهوم «استکبار» را در کلام وحی بررسی نموده و در محور هم نشینی، دلالت های معنایی آن را مورد تحلیل زبانی و معناشناسی قرار دهیم. این واژه پربسامد قرآنی، به شکل اسم و فعل و زمان های مختلف، ۴۷ بار در قرآن کریم استعمال شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در تبیین مفهوم استکبار، علل و عوامل بسیاری دخیل هستند. وجود ابلیس، طبقه مترفین و سرمایه داران، کفر و ... همگی به نوعی دایره معنایی استکبار را در محور هم نشینی آن کامل می نمایند. همچنین ابزار و اهداف استکبار در برخورد با نهضت های الهی، متنوع و گوناگون است.

کلیدواژه ها

قرآن کریم, استکبار, مفاهیم هم نشین, مولفه معنایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.