CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تحلیل عدالت فضایی در برخورداری از تسهیلات شهری با استفاده از مدل های کمی، فضایی و خودهمبستگی موران (منطقه مورد مطالعه: اصفهان)

عنوان مقاله: تحلیل عدالت فضایی در برخورداری از تسهیلات شهری با استفاده از مدل های کمی، فضایی و خودهمبستگی موران (منطقه مورد مطالعه: اصفهان)
شناسه ملی مقاله: JR_JUPM-13-50_016
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

ابوالفضل قنبری - Academic Member/University of Tabriz
وحید عیسی زاده - Master of Remote Sensing and Geographic Information System (GIS), Faculty of Geography, University of Tehran, Tehran, Iran
زهرا علی بیگی بنی - Master of Geography and Urban Planning, Faculty of Geography, University of Tehran, Tehran, Iran

خلاصه مقاله:
با افزایش رشد جمعیت، فقدان مراکز خدمات کافی و آشفتگی در توزیع و مکان یابی تسهیلات شهری، مسایل عمده ای هستند که شهرها با آن روبه رو هستند. . چشم انداز توسعه فضایی، نمایانگر عدم تعادل های فضایی تمرکز جمعیت و نابرابری در برخورداری از کاربری خدمات و تسهیلات شهری در مناطق ۱۵ گانه شهر اصفهان است. در راستای چنین ضرورتی رعایت عدالت فضایی و دستیابی به فرصت های برابر از اولویت های اساسی در این مناطق پانزده گانه می باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی و تعیین نحوه تخصیص و تمرکز منابع و خدمات شهری با تاکید بر رویکرد نابرابری فضایی در مناطق پانزده می باشد. نتایج نشان داد مناطقی که از نظر برخورداری در سطح بسیار خوب قرار داشتند شامل منطقه (۱ و ۳)، مناطقی با برخورداری نسبتا خوب شامل مناطق (۸، ۲، ۹، ۱۳، ۵، ۶ و ۱۰) و مناطقی با برخورداری ضعیف شامل مناطق (۲، ۱۵، ۴ و ۱۲) می باشند و برای پراکنش مکانی خدمات و تسهیلات مناطق پانزده گانه شهر اصفهان از الگوی خود همبستگی موران استفاده شد. در حالی که نتایج براساس این الگو نشان داد که میزان ضریب موران برای مراکز خدمات درمانی و بهداشتی عدد ۰۳۴۴۹۲/۰ درصد را نشان داد. اما برای مراکز خدماتی میزان این نوع شاخص عدد ۲۹۴۲۲۷/۰ درصد بدست آمد و الگوی پراکنش آن به حالت خوشه ای توزیع شد. میزان ضریب موران برای مراکز تجاری و اقتصادی برابر عدد ۰۳۲۵۵۱/۰ درصد بوده است و الگوی پراکنش خود همبستگی مکانی این نوع خدمات به صورت تصادفی توزیع یافته است و میزان ضریب موران آن ۰۳۲۵۵۱/۰ درصد بدست آمد و الگوی پراکنش خود همبستگی مراکز حمل و نقل که به صورت خوشه ای در منلطق پانزده گانه شهر اصفهان توزیع شده و ضریب موران آن عدد ۲۲۵۵۱/۰ درصد را نشان داد.

کلمات کلیدی:
Keywords: Spatial Justice, Spatial Inequality of Public Services, fuzzy logic, Isfahan

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1903846/